Landbouwers Nickerie en Coronie vol lof over Samap

De landbouwer Ajay Seetal van Wageningen is hoopvol gestemd over het fonds van Samap (Suriname Agriculture Market Access Project). In de periode van 6 tot en met 18 maart 2021 hebben meer dan 400 agrariërs, agrobedrijven en -organisaties geparticipeerd aan een informatiesessie van Samap, welke in elk district heeft plaatsgevonden. Voor de agrariërs bestaat de mogelijkheid om een small en large grant aan te vragen uit het Samap-fonds tot en met 30 april 2021. De Maching Grant Facility (MGF) ondersteunt aanvragen tot een maximum van US$ 300.000 voor agrobedrijven, en US$ 5.000 voor de individuele agrariër.

“Alhoewel ik voornamelijk rijst plant, biedt Samap mij de mogelijkheid om andere gewassen te planten, zoals groente, fruit, wortel- en knolgewassen en oliesoorten (NTFP). De sessie was zeer uitgebreid en duidelijk. De aanvraagformulieren bevatten een aantal pagina’s, maar het geeft mij juist de mogelijkheid om mijn aanvraag en project beter te schrijven”, zegt Seetal aan Dagblad Suriname.

Hij voert aan dat hij samen met andere landbouwers uit Nickerie en Coronie aanvraagformulieren heeft ingevuld om in aanmerking te komen voor steun uit het Samap-fonds. Zij kijken uit naar de volgende sessies waar er feedback zal komen op de ingevulde aanvraagformulieren. Volgens Seetal zijn de landbouwers van Coronie, die ook aan bijenteelt doen, zeer blij met dit project daar er veel informatie wordt verstrekt, onder andere over de imkers. Ook de imkers kunnen in aanmerking komen voor de ondersteuning uit het Samap-fonds.

De Europese Unie (EU) had € 12,8 miljoen beschikbaar gesteld voor investering in de agrarische sector. De NDP-regering launchte 2 agrarische projecten in mei 2018: Samap en First (Food and Nutrition Security Impact, Resilience, Sustainability and Transformation). Het lag in de bedoeling om meer sierplantenteelt te creëren en duurzame markttoegang te bieden aan 1000 kleinschalige landbouwers. De totale begroting voor de 2 voornoemde projecten was geraamd op € 12,8 miljoen, welke door de EU beschikbaar was gesteld. Samap is overigens een project van de EU, terwijl First een project is van de Food and Agriculture Organization (FAO), waarbij landbouwbedrijven een investeringskrediet ontvangen. De VHP/Abop-regering continueert het Samap-project.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: