93 miljoen jaar oude ‘adelaarshaai’ ontdekt in Mexico

Met een borstvinspanwijdte van 1.90 meter gleed hij als een straal door de oceanen in het Krijt tijdperk. Onderzoekers hebben een primitief visfossiel ontdekt van een ‘adelaarshaai’ die 93 miljoen jaar geleden leefde. De vondst geeft inzicht in de evolutionaire geschiedenis van de haaien.

De ‘adelaarshaai, met de wetenschappelijke naam Aquilolamna milarcae, zwom 93 miljoen jaar geleden door de oceaan ten tijde van het Krijt (het Krijt is een geologisch tijdperk dat duurde van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden), zo maakte de Bavarian State Natural Science Collections (Zoologische Staatssammlung München) vrijdag bekend.

Een Europees-Mexicaans onderzoeksteam ontdekte de dierlijke resten in een kalksteengroeve in het noordoosten van Mexico.

Met zijn lange borstvinnen leek hij op de huidige mantaroggen en hij ‘vloog’ waarschijnlijk net als zij door de zeeën. Bovendien kon hij, net als andere haaien, zwemmen met slagen van zijn gevorkte staartvin.

Maar hoewel wetenschappers het dier een ‘adelaarshaai’ noemen, was de vis waarschijnlijk geen roofvis. Met zijn zogenaamd kleine tanden voedde hij zich zeer waarschijnlijk met plankton, aldus Wolfgang Stenisbeek van de Universiteit van Heidelberg in Duitsland, die aan het onderzoek deelnam.

Verbazingwekkend detail – omdat onderzoekers in de geschiedenis van de haaien nog nooit een combinatie van ‘vleugelvinnen’ en een planktondieet hebben gezien. Tot nu toe is dit alleen bewezen bij mantaroggen – en pas 30 miljoen jaar later verschenen ze als de ‘adelaarshaai’.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: