Topatleet Miguel van Assen onder vuur na emotionele klaagzang over gebrek aan steun

‘De boodschap van Van Assen was politiek gemotiveerd’

Topatleet Miguel van Assen dacht er goed aan te doen om enkele dagen geleden via een videoboodschap op zijn Facebookpagina zijn hart te luchten over de volgens hem geringe steun die hij vanuit onder andere de overheid krijgt om zijn sport naar behoren te kunnen beoefenen. Maar, hij kreeg vervolgens de nodige kritiek om zijn oren geslingerd toen duidelijk werd, dat niet alles wat hij in zijn lange videoboodschap op waarheid berustte. Vooral minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport en Dennis Mac Donald, voorzitter van de Surinaamse Atletiekbond (SAB), en voorzitter Ramon Tjon-A-Fat van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) waren niet te spreken over de uitspraken van de atleet.

Emanuël was er niet over te spreken, dat de atleet niet in contact was getreden met haar ministerie alvorens zijn ontevredenheid en teleurstelling in de overheid wereldkundig te maken. Hij was een paar dagen eerder benoemd tot beleidsadviseur Sportaangelegenheden op haar ministerie. ‘Dat zaken zich nu zo hebben uitgepakt kunnen we alleen maar afkeuren en er werk van maken dat deze handelingen zich niet meer herhalen in de toekomst’, aldus de minister.

‘Hij is mogelijk misleid’

Volgens directeur Sportzaken en meervoudig nationaal zwemkampioen Gordon Touw Ngie Tjouw was de boodschap van Van Assen politiek gemotiveerd. ‘Hij is mogelijk misleid. Indien dit het geval is, dan betreuren we dat ten zeerste. We vragen van hieruit dat de politiek zich niet met de sport bemoeit. Politiek moet zich ver houden van sport, want je speelt dan met mensen hun carrière en voorbeeldfiguren van de toekomstige generatie.’

‘Ik vond het meer een zielig verhaal. Niet voor de bond, maar voor de atleet zelf’, was de reactie van Dennis Mac Donald, voorzitter van de Surinaamse Atletiekbond (SAB). Voorzitter Ramon Tjon-A-Fat van het Surinaams Olympisch Comité (SOC) bestempelde de video als ‘triest’ en ‘complete misleiding’. Hij heeft volgens Tjon-A-Fat het SOC ‘te schande; gemaakt. Hij krijgt aldus de SOC-voorzitter sinds 2017 maandelijks een bedrag van duizend Amerikaanse dollar. Ook heeft hij geld gekregen voor onder meer kleding en schoeisel.

‘Financiële ondersteuning van de overheid is gedurende mijn carrière vaak onvoldoende geweest’

Maar, enkele (oud-)sporters hebben in verklaringen op social media hun steun betuigd aan Van Assen. Zo schreef baanwielrenner Jair Tjon en Fa, die zich opmaakt voor de Olympische Spelen in Japan dit jaar, ‘de situatie omtrent Miguel Van Assen heeft me wel echt getroffen en kan daar begrip voor opbrengen’. ‘Financiële ondersteuning van de overheid is gedurende mijn carrière vaak onvoldoende geweest om mijn potentie volledig tot uiting te brengen. Ondanks hulp vanuit het Surinaams bedrijfsleven en de financiële steun bewerkstelligd door het Surinaams Olympisch Comité (SOC), is dit helaas niet voldoende geweest om mijn topsport carrière te bekostigen.’

‘Sport in Suriname wordt nog altijd gezien als een hobby’

Dat alle trainingskosten voor alle (top-)atleten worden betaald, zoals is beweerd door de SOC-voorzitter, is volgens Tjon en Fa ‘niet helemaal correct’. ‘Inderdaad ondersteunt het SOC de atleten ten volle binnen haar mogelijkheden, maar helaas moet ik vaststellen dat deze ondersteuning alleen onvoldoende is. Met pijn in mijn hart, moet ik constateren dat sport in Suriname nog altijd gezien wordt als een hobby.’

‘De overheid heeft sinds 2018 mijn sportgelden niet overgemaakt’

Ook de bekende zwemmer Renzo Tjon A Joe heeft zich over de ‘kwestie’ Van Assen geuit op social media. ‘De Surinaamse overheid heeft sedert 2018 mijn sportgelden niet overgemaakt. Mijn primaire sponsoren Telesur, Gow2, SOC en recentelijk Fit Factory, hebben mij sindsdien draaiende gehouden. Echter komt het totaal bedrag van mijn sponsors maar amper op de helft van het totaal benodigd budget om te kunnen trainen en presteren op het wereldniveau. Volgende week sta ik er weer alleen voor op de Zuid-Amerikaanse Kampioenschappen in Argentinië. Voor mijn coach Yash Daryanani is er geen geld om te kunnen afreizen.’

‘Gebrek aan structureel beleid voor topsporters’

Ook oud-topatleet Ifrish Alberg (60/100/200m sprinter) uit zich op zijn Facebookpagina. ‘Ik heb met volle aandacht de afgelopen week de media berichten en discussies gevolgd over de kwestie rondom Miguel van Assen. ‘Wat ik heb kunnen constateren is, dat er in elk van hun verhaal een kern van waarheid zit en dat vertaal ik onder de noemer een gebrek aan communicatie en structureel beleid voor topsporters waarbij monitoring en evaluatie momenten niet aan de orde komen ter verbetering van hun positie als topsporter.’

‘Gedurende mijn 12-jarige atletiek carrière heb ik ook, zoals velen voor mij, keihard aan de weg moeten timmeren om gezien en erkend te worden als een potentiële atleet en topsporter door de atletiekbond, Sportzaken, het SOC en het bedrijfsleven met name mijn toenmalige sponsoren zoals Telesur, Staatsolie en SLM.’ 

Het belang van sport en studie

Hij wijst op het belang van een combinatie van sport en studie, bijvoorbeeld aan een Amerikaanse universiteit. Diverse sporters hebben zo’n traject doorlopen en anderen zijn nog steeds aan het studeren en sporten in de VS.’

‘In de VS is de begeleiding altijd top geweest met strakke evaluatie momenten waardoor grotendeels van al onze Surinaamse sporters minimaal een universitaire opleiding met success hebben kunnen afronden op hun respectievelijke universiteit.’

‘Indien de overheid een dusdanig sportbeleid wenst te ontwikkelen in de toekomst moet onderwijs als een vereiste worden opgenomen. Een topsporter moet niet alleen financieel ondersteund worden, maar moet ook kunnen terugvallen op zijn/haar educatie na afloop van zijn/haar carrière’, aldus Alberg.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: