‘Gagarin’ historische ruimtereis

Op 12 april is het precies zestig jaar geleden dat de Russische kosmonaut Joeri Gagarin als eerste mens de dampkring verliet.

In 1961 draaide Gagarin in anderhalf uur tijd een rondje om de aarde. De Sovjet-Unie wilde met de vlucht bewijzen dat het superieur was aan de aartsvijand, de Verenigde Staten. Een Amerikaan bereikte echter de grootste mijlpaal uit de geschiedenis van de ruimtevaart. Op 20 juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens ooit voet op de maan.

De lancering van dinsdag had plaats om 04.18 uur lokale tijd vanaf de basis Cosmodrome Baikonoer in Kazachstan. De Sojoezcapsule die over twee dagen bij het ISS arriveert, heet de Gagarin, ter ere van de eerste mens in de ruimte. De Russen Alexander Samokoetiaiev en Andrej Borisenko worden tijdens de reis vergezeld door de Amerikaan Ronald Garan. Zij verblijven de komende zes maanden in het ISS, dat sinds 1998 wordt gebouwd op een afstand van 355 kilometer boven het aardoppervlak.

De reis van Joeri Gagarin begon op hetzelfde lanceerplatform in Kazachstan. Destijds, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog,

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: