China en Suriname intensiveren bilaterale betrekkingen

Chinese ambassadeur Liu Quan op bezoek bij Assembleevoorzitter Bee

De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft maandag een bezoek gebracht aan Assembleevoorzitter Marinus Bee. China en Suriname zijn strategische samenwerkingspartners en dit jaar onderhouden beide landen 45 jaar diplomatieke betrekkingen herdacht. Beide landen zullen gebruikmaken van deze gelegenheid om de bilaterale betrekkingen te bevorderen, zo bericht De Nationale Assemblee. 

Verder zal de onderlinge relatie worden uitgebreid en gewerkt worden aan gezamenlijke ontwikkeling. ‘China behaalde de overwinning in zijn strijd tegen armoede. Dit is echt een voorbeeld voor de rest van de wereld’, sprak Bee.

Armoedebestrijding kan één van de gebieden van samenwerking tussen de twee landen worden. Door middel van projecten en trainingen kunnen beide landen op dit gebied van elkaar leren. Het garanderen van het levensrecht en recht op ontwikkeling moeten als prioriteit worden gesteld, zodat armen kunnen profiteren van economische- en sociale ontwikkeling.

In gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, heeft de ambassadeur verdere verdieping van de samenwerking tussen beide landen toegezegd. De ambassadeur sprak over het project van de bouw van 350 huizen en het opzetten van het project van het Technisch Centrum voor Landbouw. Chinese artsen kunnen ook hun bijdrage leveren aan de medische ondersteuning naar Suriname toe. Minister Ramdin zal na afstemming met de verschillende ministeries projecten kunnen indienen, zei de ambassadeur.

Verder gaf de diplomaat aan, dat uitwisselingsprogramma’s weer eens zullen worden opgezet, nadat de Covid-19-situatie meetbare proporties heeft aangenomen en het reizen mogelijk maakt. Vóór de Covid-19-situatie namen jaarlijks zo’n 400 Surinamers deel aan diverse uitwisselingsprogramma’s en trainingen.  Ambassadeur Liu Quan benadrukte, dat het Regionaal Ziekenhuis Wanica een ander mooi voorbeeld is van de hechte relatie tussen beide landen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: