Danielle Veira over 1 jaar covid-19: ‘Ik heb een leerzaam jaar achter de rug’

‘Het jaar 2020 is voor velen in Suriname als een uitdagend jaar gestart, vanwege de covid-19 pandemie. Een pandemie die diverse maatregelen met zich meebrengt, die ervoor kunnen zorgen dat elk van ons op een andere manier fungeert, dan het jaar hiervoor. Dit nieuwe jaar is ook een jaar met volop kansen om jezelf als burger van dit land verder te ontplooien.’ Dat zegt Danielle Veira in gesprek met Dagblad Suriname naar aanleiding van het feit dat het zaterdag 13 maart een jaar is dat Suriname wordt geconfronteerd met het coronavirus covid-19.

‘Doe ‘t!, die tequilaparty, we gaan jullie allemaal oppakken’

Sinds de vaststelling van de eerste met covid-19 besmette persoon trad Veira naar voren als voorzitter van het Covid-19 Crisis Managementteam, het huidige Outbreak Managementteam.Nadat evenementen in het land waren verboden en ze bericht kreeg dat jongeren een corona-tequilaparty wilden organiseren, reageerde ze in een update persconferentie van het Managementteam met de woorden: ‘Ga naar die tequilaparty! Je ziet waar je de tijd zult doorbrengen de volgende avond. We gaan jullie allemaal oppakken, want jullie gaan niemands leven in gevaar brengen. Doe ‘t!’ De beelden gingen viraal en haalden zelfs het nieuws in België. 

‘Burgeronderzoek zou kunnen uitwijzen of huidige manier van communicatie effectief is’

Volgens Veira erkennen ‘de huidige autoriteiten ook de communicatiebehoefte van de burgers’. ‘Een burgeronderzoek zou kunnen uitwijzen of de huidige manier van communicatie effectief is. De nieuwe manier van leven tijdens deze covid-19 periode, zal nog enige tijd aanhouden. Wij zullen ons flexibel moeten opstellen, om ook door deze periode heen te komen. Er is tot op dit moment nog geen permanente oplossing voor het coronavirus. Dit vraagt daarom om enige bereidwilligheid van ons als burger, om onszelf en elkaar te blijven beschermen. Niet omdat de overheid dit vraagt, maar omdat wij om elkaar geven en zelf de verantwoordelijkheid nemen voor onze gezondheid.’

‘Een jaar vol nieuwe ontwikkelingen voor ons land’

Veira zegt ook terug te kijken op ‘een jaar vol nieuwe ontwikkelingen voor ons land’. ‘De technologie speelt aan de ene kant een cruciale rol. En aan de andere kant is het welzijn van elk individu steeds belangrijker. Hoe blijven wij als individu in contact met elkaar, hoe blijven wij operationeel als organisatie en hoe zorgen wij ervoor dat wij onszelf en anderen blijven beschermen?’

‘Als persoon heb ik die periode als enerverend en uitdagend ervaren. De lange, best zware dagen kon ik doorkomen vanwege de ondersteuning van een hecht team; continue afstemming was key. Het managementteam had een goed support system. Uitdagend was het, omdat wij met z’n allen geconfronteerd waren met een nieuw, gevaarlijk, fenomeen, terwijl we aan het leren waren, moesten we rust en orde brengen en behouden in de samenleving. Een zeer leerzame periode heb ik achter de rug.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: