LVV streeft ernaar medio maart weer te starten met fytosanitaire inspecties van groente en fruit voor postpakketten en reizigers

“Exporteren, posten, meenemen van planten en plantaardige producten zonder fytosanitair certificaat is niet toegestaan”

Al een poosje kunnen burgers geen groente en fruit posten naar Nederland. Vanwege Covid-19 is namelijk het keuren van groente en fruit on hold gezet waardoor er ook geen fytosanitaire certificaten worden verstrekt door LVV aan burgers. Voor bedrijven die exporteren, is er daarentegen geen sprake van stagnatie, die kunnen wel over zo een certificaat beschikken. Sadhana Jankie, afdelingshoofd van Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen bij het ministerie van LVV, zegt aan Dagblad Suriname dat LVV ernaar streeft om medio maart de dienst weer open te stellen voor burgers. “Die dienst is met de Covid-situatie gesloten, we kunnen dat nog niet faciliteren maar we werken eraan dat weer toegankelijk te maken. De afdeling concentreert zich vooralsnog op de commerciële exporten en importen omdat die enigermate wel voldoen aan de Covid-protocollen”, geeft Jankie aan. Zij attendeert dat de nieuwe fytosanitaire regelgeving van de EU veel beperkingen oplegt bij het exporteren, meenemen en posten van planten en plantaardige producten vanuit andere landen naar de Europese Unie.

Groente en fruit naar families in Nederland posten is niet meer gangbaar zonder een fytosanitair certificaat. De Europese Unie wilt beter beschermd zijn tegen schadelijke organismen en heeft in dat kader nieuwe regels ingevoerd per 14 december 2019, waaronder het vereiste fytosanitair certificaat. Zonder dit certificaat is het verboden om verse groenten, zoals antroewa, peper en boulanger te posten. Ook reizigers mogen dit zonder het certificaat niet meenemen. Fruitsoorten die fruitvlieg kunnen bevatten dienen eveneens eerst geïnspecteerd te worden door LVV. Groenten die verwerkt, ingevroren of geblancheerd zijn, kunnen zonder een fytosanitair certificaat meegenomen worden. Door het niet kunnen aanbieden van de dienst betreffende de inspectie van postpakketten en passagiersgoed ontstaat er veel ongerief bij personen die groente en fruit moeten versturen naar de Europese landen. De tijdelijke sluiting van deze dienst betekent geenszins dat de afdeling Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen eveneens gesloten is.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: