Verenigde Staten en EU leggen Rusland sancties op na vergiftiging Navalny

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben Rusland tegelijkertijd strafmaatregelen opgelegd. Washington kwam met sancties voor zeven hooggeplaatste Russen vanwege het vergiftigen van oppositieleider Alexei Navalny; in een Amerikaans inlichtingenrapport staat dat de Russische regering verantwoordelijk is voor de vergiftiging.

De sancties zijn in samenspraak met de Europese Unie opgelegd. De EU maakte vergelijkbare maatregelen tegen de Russische procureur-generaal, de baas van het zogeheten onderzoekscomité dat direct onder de president ressorteert en grote strafzaken onderzoekt, het hoofd van het gevangeniswezen en de baas van de nationale garde bekend, wegens het vervolgen van oppositieleider Navalny en het neerslaan van protesten.

Twee van hen staan ook op de Amerikaanse sanctielijst. De andere vijf Russen die te maken krijgen met strafmaatregelen van de VS zijn twee onderministers van Defensie, de chef van de FSB, het hoofd van de beleidsafdeling van president Poetin en oud-premier Sergej Kiriënko. Daarnaast zijn de FSB en een aantal wetenschappelijke instituten op de lijst gezet.

Navalny is overgebracht naar de regio Vladimir, waar hij een straf van 2,5 jaar in een strafkolonie moet uitzitten.

error: Kopiëren mag niet!