Pfizer bemoeit zich met wetgeving in Argentinië om vaccins te kunnen verkopen

Pfizer verwacht dit jaar 15 miljard dollar te verdienen aan verkoop van vaccins

Terwijl landen als India gratis vaccins naar armere landen sturen, zijn er bedrijven zoals Pfizer die regeringen onder druk zetten. Het in de VS gevestigde bedrijf Pfizer bemoeit zich met wetgeving van regeringen en eist zelfs militaire bases als garantie. Pfizer heeft vaccinovereenkomsten met 9 Latijns-Amerikaanse en Caribische landen: Chili, Colombia, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Mexico, Panama, Peru en Uruguay. Twee belangrijke Latijns-Amerikaanse landen ontbreken op deze lijst: Argentinië en Brazilië. Dit berichtte de Indiase nieuwswebsite WION onlangs.

Pfizer bemoeit zich met Argentijnse wetgeving

De besprekingen tussen Argentinië en Pfizer begonnen in juni 2020. In juli had president Alberto Fernandez een ontmoeting met de Argentijnse CEO van Pfizer. Vervolgens vroeg Pfizer om compensatie voor de kosten van toekomstige civiele rechtszaken. Als iemand een civiele rechtszaak aanspant tegen Pfizer in Argentinië en die zaak wint, dan zou de regering van Argentinië en niet Pfizer de compensatie betalen. Dus nam het Argentijnse parlement in oktober 2020 een nieuwe wet aan, maar Pfizer was niet tevreden met de formulering ervan. Volgens de wet moet Pfizer op zijn minst betalen voor nalatigheid, voor zijn eigen fouten als het bedrijf die in de toekomst maakt.

Pfizer verwierp dit, waarna Argentinië aanbood de wet te wijzigen om nalatigheid duidelijker te definiëren – om alleen de distributie en levering van vaccins onder nalatigheid op te nemen. Pfizer was echter nog steeds niet tevreden en eiste dat de wet zou worden gewijzigd door middel van een nieuw decreet, en dat weigerde Argentinië. Pfizer vroeg Argentinië vervolgens om een internationale verzekering te kopen om mogelijke toekomstige zaken tegen Pfizer te betalen, waarmee het land instemde.

In december 2020 kwam Pfizer terug met meer eisen en eiste staatsactiva als onderpand. Pfizer wilde dat Argentinië zijn bankreserves, militaire bases en ambassadegebouwen op het spel zette. Vaccinfabrikanten hebben altijd voordeel gehad van een bepaalde afstand van aansprakelijkheid. 

Stel dat een persoon een vaccin krijgt van Pfizer en vervolgens last heeft van de prik. Dan kan de persoon altijd een rechtszaak aanspannen tegen Pfizer. Als de persoon die rechtszaak wint, dan zal de overheid hem of haar in plaats van Pfizer compenseren. Dit is normaal. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld geeft de PREP Act (Public Readiness and Emergency Preparedness act) totale immuniteit aan bedrijven als Pfizer en Moderna.

Maar, alleen als er per ongeluk iets mis gaat, en dat geldt niet voor nalatigheid. Maar Pfizer wilde meer: niet alleen staatsactiva, maar ook een fraudeverzekering, iets waar Argentinië het niet mee eens was.

Pfizer vraagt Brazilië een garantiefonds op te richten

Pfizer ging in Brazilië een stap verder en vroeg het land om een garantiefonds op te richten en geld te storten op een buitenlandse bankrekening. Op 23 januari 2021 publiceerde het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid een verklaring waarin uittreksels uit de precontractuele clausules van Pfizer werden geciteerd.

Dit zijn de door Pfizer gestelde eisen: 

Brazilië doet afstand van de soevereiniteit van zijn activa in het buitenland ten gunste van Pfizer, dat de regels van het land niet op Pfizer worden toegepast, dat Brazilië rekening houdt met een vertraagde levering, dat Pfizer niet wordt bestraft voor een vertraagde levering en dat Pfizer in geval van bijwerkingen is vrijgesteld van alle burgerlijke aansprakelijkheid.

De regering van Brazilië noemt deze clausules misbruik. Ook de deal van Pfizer met Brazilië is mislukt. Pfizer heeft dit jaar slechts 2 miljard doses te leveren op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Een vertraging van drie maanden kan een heel jaar kosten en levens kosten. Pfizer speelt met levensreddende medicijnen en misbruikt zijn positie nadat hij met behulp van overheidsfinanciering een vaccin heeft ontwikkeld.

Amerikaans farmaceut Pfizer verwacht 15 miljard dollar te verdienen aan verkoop vaccins

Pfizers Duitse partner – BioNTech kreeg $ 445 miljoen van de Duitse regering. De VS heeft Pfizer al in juli 2020 2 miljard dollar betaald voor pre-orders. Pfizer verwacht dit jaar 15 miljard dollar te verdienen aan de verkoop van vaccins en is in gesprek met 100 landen en organisaties. Op 22 januari tekende Pfizer een overeenkomst met Covax en commiteerde zich om dit jaar 40 miljoen doses te leveren aan arme landen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: