Guyana veroordeelt schending luchtruim door twee Venezolaanse straaljagers

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Guyana heeft woensdag een laatste daad van de Venezolaanse strijdkrachten veroordeeld als een schending van de soevereiniteit van Guyana in de lucht boven zijn grondgebied. De veroordeling volgt op een incident dinsdagmiddag toen rond half twee twee Venezolaanse Sukhoi SU 30 straaljagers over de gemeenschap van Eteringbang en de airstrip vlogen op een zeer lage hoogte van zo’n 460 meter. De straaljagers cirkelden één keer rond de locatie voordat ze in oostelijke richting verdwenen, zo bericht het ministerie.

De regering van Guyana veroordeelt deze laatste daad van agressie door de Venezolaanse strijdkrachten als een schending van de soevereiniteit van Guyana in de lucht boven zijn grondgebied. De regering herinnert eraan, dat deze laatste vijandigheid nauw aansluit op: 

1) een recentelijk uitgevaardigd decreet door president Nicolas Maduro dat beweert voor Venezuela een maritiem territorium vast te stellen dat de territoriale wateren, de EEZ (Exclusieve Economische Zone) en het continentaal plat van Guyana omvat, evenals zijn landgebied ten westen van de Essequibo-rivier; 

2) het illegaal onderscheppen en vasthouden van twee Guyanese vissersvaartuigen en hun bemanning in de wateren van Guyana, en 

3) de resoluties van de Speciale Commissie voor de Verdediging van de ‘Guayana Esequiba’ en Territoriale Soevereiniteit, waarin wordt aanbevolen een sessie van deze Speciale Commissie voor de Essequibo bijeen te roepen met hulp van de Venezolaanse strijdkrachten.

‘Venezuela is bereid agressie en intimidatie te gebruiken’

‘De invasie van ons grondgebied van de twee Venezolaanse gevechtsvliegtuigen is een duidelijke aanwijzing, dat de regering van Venezuela bereid is agressie en intimidatie te gebruiken om te bereiken wat niet met legale middelen kan worden bereikt: de overgave door Guyana van zijn patrimonium’, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De regering van Guyana spoort de regering van Venezuela en haar agenten aan zich te gedragen op een manier die in overeenstemming is met het internationaal recht en goede nabuurschapsbetrekkingen.

De internationale gemeenschap zal op de hoogte worden gehouden van alle acties die Venezuela onderneemt om de soevereiniteit en territoriale integriteit van Guyana te ondermijnen en de vrede en veiligheid van de regio te bedreigen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: