Raoul Boucke (45) hoopt voor D66 op zetel in Tweede Kamer

‘Er zijn te weinig mensen van Surinaamse komaf in Tweede Kamer’

‘Ik vind dat er te weinig mensen van Surinaamse komaf in de Tweede Kamer zitten’, zei de nummer 10 op de kandidatenlijst van D66 Raoul Boucke (45) maandag 1 maart in het Nederlandse NPO Radio 1 programma Blok&Toine. In aanloop naar de verkiezingen op 17 maart komen in het programma partijleden aan het woord die wat verderop de kieslijst staan, en daarom nog niet bekend zijn bij het brede publiek.

Mocht Boucke na de verkiezingen een zetel krijgen dan zou hij mogelijk het enige Surinaamse Tweede Kamerlid zijn. Dat is misschien wel eervol, maar ook tragisch, zo zegt hij: ‘Als je kijkt naar de geschiedenis, de banden tussen Nederland en Suriname, het aantal Surinamers in Nederland, dan is het heel belangrijk dat Surinamers zich ook in de Tweede Kamer vertegenwoordigd voelen.’

Boucke kwam als 17-jarige jongen vanuit Suriname naar Nederland om technische scheikunde te studeren aan de Technische Universiteit Delft. In Suriname woedde er een economische crisis en zijn ouders hadden hoge verwachtingen, dat hij het hier in Nederland zou maken.  Hoewel hij zich in de Kamer vooral wil inzetten voor een groener Nederland en een groenere wereld hoopt hij met zijn Surinaamse komaf ook een verschil te maken in de diversiteitsdiscussie.

‘Ik weet uit ervaring dat het niet voldoende is om alleen een opleiding te hebben. Dat je een netwerk moet hebben. Dat er rolmodellen en boegbeelden moeten zijn. Als ik daaraan kan bijdragen zou ik dat heel mooi vinden.’ Boucke maakte in 2019 al kans om in het Europees parlement te komen, maar dat lukte niet.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: