Nog steeds onduidelijk wanneer Canawaima veerboot gaat varen

Inmiddels heeft Guyana de M.B. Sandaka weer in de vaart genomen

Terwijl Guyana de reguliere veerdienst tussen Moleson Creek Corentyne en South Drain Suriname sinds zondag weer heeft hervat, is het nog steeds onduidelijk wanneer de Surinaamse Canawaima veerboot weer in de vaart wordt genomen. De Guyanese M.B. Sandaka vaart tot nader order elke zondag, woensdag en vrijdag. Er geldt echter een beperking. Alleen Guyanezen en Surinamers mogen gebruik de oversteek maken vanwege de Covid-19-beperkingen. ‘Wij openen niet voor regulier internationaal verkeer voor passagiers met een ander paspoort’, aldus de Guyanese autoriteiten.

Diplomaten die in Guyana en in Suriname wonen kunnen op verzoek worden gefaciliteerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in beide landen. Elke passagier moet wel een negatieve Polymerase Chain Reaction Test (PCR-test) laten afnemen en die moet binnen 72 uur na de reis worden afgenomen.

De Canawaima veerboot ligt, vanwege een gebruikelijke controle en inspectie van het deel van de boot dat onder de waterlijn ligt, op dit moment in een dok te Paramaribo. ‘Pas als er overeenstemming is tussen Guyana en Suriname over het weer openstellen van de grens, kan de veerboot pas, na reparatie uiteraard, weer in de vaart worden genomen’, zo liet directrice Transport Estrea Noordzee van het ministerie van Transport, Communicatie en Transport eind december weten in gesprek met Dagblad Suriname. Inmiddels is het eind februari en de veerboot is nog steeds niet op de Corantijnrivier te zien.

Dat er nu een Guyanese veerboot heen en weer vaart zal mogelijk financiële consequenties hebben voor de Surinaamse tak van Canawaima, een bedrijf dat de afgelopen jaren is geplaagd door allerlei financiële en administratieve problemen en dat heeft mogelijk onder andere tot gevolg gehad dat de veerboot al vele maanden met mankementen en regulier onderhoud uit de vaart is genomen.

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Transport was niet bereikbaar voor een reactie op de vraag wat de stand van zaken is met betrekking tot de veerboot en de financiële consequenties nu Guyana haar boot drie keer in de week laat varen.


EU investeerde miljoenen in veerdienst

De veerdienst werd op 6 november 1998 in het leven geroepen met ondersteuning van de Europese Unie. De veerboot had het boegbeeld van het streven van de EU moeten worden om de landen in de regio meer met elkaar te integreren. Het Ontwikkelingsfonds van de EU (EDF, European Development Fund) stak twintig miljoen dollar in de vervanging voor een oude passagiersboot. Voor het eerst werd autoverkeer mogelijk over de Corantijnrivier, zo schreef de Nederlandse krant Trouw 7 oktober 2000. 

Veerboot feitelijk sinds mei 2019 uit de vaart

De Surinaamse Canawaima veerboot is al vele maanden uit de vaart, feitelijk sinds mei 2019. Geplaagd door allerlei mankementen, vertragingen tijdens de reparatiewerkzaamheden, onderdelen kwamen met vertraging uit Nederland, uiteindelijk toch weer de verbinding tussen Suriname en Guyana onderhoudend, maar door de Covid-pandemie en de sluiting van de grenzen weer uit de vaart. En als klap op de vuurpijl werd begin december bekend, dat de bodem van de MV Canawaima moet worden vervangen, omdat het de afgelopen maanden op modder heeft gelegen. De veerboot saga in een notendop uiteengezet. Er lijkt een vloek op de Surinaamse veerboot te liggen.


De Canawaima veerboot – varend op de Corantijnrivier – werd op 27 mei uit de vaart gehaald vanwege technische problemen. Beide landen konden het echter niet eens worden over de betaling van de reparatie. Diplomatiek verkeer verliep stroef en over en weer werden verwijten geuit.

De tweede motor van de Canawaima veerboot begaf het op 27 mei, nadat een andere motor al eerder defect raakte. De veerboot werd al meer dan een jaar voortgeduwd door een duwboot, omdat een van de motoren kapot was. Het Guyanese ministerie van Openbare Infrastructuur zette de MV Sandaka van 31 mei tot 2 juni in voor het vervoer van gestrande personen. Die operatie werd echter een dag later al gestopt, omdat het de toestroom van reizigers niet aankon.

Eind juli 2020 maakte de Surinaamse tak van de veerdienst bekend, dat de defecte veerboot eind augustus of midden september weer ingezet kon worden. Maar, eind augustus werd bekend, dat de veerboot naar verwachting pas eind september weer operationeel zou zijn. Canawaima Ferry Services verwachtte, dat de onderdelen voor het herstel van de motoren midden september uit Nederland zouden arriveren. Normaal is de levertijd zes maanden, maar op speciaal verzoek, zou de levering binnen twee maanden plaatsvinden.

Maar, de verbinding bleef haperen, sinds maart 2020 treft de Corona-pandemie beide landen en sinds eind december ligt de Surinaamse veerboot in een dok te Paramaribo… Onduidelijk is, waarom de reparatie maanden moet duren. De verantwoordelijk minister is onbereikbaar om tekst en uitleg te verstrekken.

PK

error: Kopiëren mag niet!