“Deng man e kon tap’a dam fu creëer wroko”

Beetjes bij beetjes komen de mensen bij elkaar om geld te verdienen. “Deng man e kon tap’a dan fu creëer wroko”, zegt een hosselaar aan de krant. Hoe de covid-maatregelen versoepeld zijn, komen de mensen het centrum in om hun zaken te doen. “Er is nog angst in ons midden, maar de dingen moeten gedaan worden en we moeten werken om te eten en om de vaste lasten te betalen”, zegt Banko, een hosselaar. Hij gaf aan dat hij niet te vaak meer in het centrum te zien is, maar op de donderdag en vrijdag gaat hij wel kijken wat er te verdienen valt in het centrum. “De situatie is stabiel, maar we zitten met dezelfde problemen van jaren terug en het wordt ook nog verergerd”, zegt een andere hosselaar. “Er is nog steeds geen sprake van werk voor ons als hosselaars. Daarmee bedoel ik een baan met een vast inkomen en de prijzen van de basisgoederen worden steeds hoger in plaats van laag. De meeste van ons hebben onze draai, maar je hebt anderen, die ondanks ze proberen, bijna niets aan het eind van de dag hebben kunnen verdienen.”

“We wachten al jaren op een kans om ons talent te kunnen bewijzen, maar er wordt geen werk van gemaakt. Aan het eind wordt je gezien als een last of iemand die zich met verkeerde zaken, waaronder diefstal, bezighoudt. Wan verandering musu kon, a kondre kan draai efu ding poti wrokomang sa wang wroko graag. Hoe meer werk gecreëerd wordt, hoe minder mensen langs de straten zullen staan”, benadrukt de hosselaar.

Een andere hosselaar gaf aan dat hij blij is met de controle die gepleegd wordt in het centrum door de agenten, “maar a sani fu ding illegale venters musu los op snel, ai broeja a systeem”.  “We zijn jaren verder en nog steeds is er niets goeds gekomen om ze een plaats te geven. Er is genoeg werk te doen. We mogen ons ook druk maken met covid, maar a sari. We moeten nu over andere dingen praten. Covid gaat niet nu weg”, aldus de hosselaar.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: