Minister Ramdin heeft Nederlandse ambassadeur ontboden om opheldering te vragen over verkeerde Surinaamse kaart

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) gebruikt al jaren een verkeerde kaart van Suriname op onder andere de internetpagina met reisadvies voor Suriname (https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/suriname/reizen/reisadvies). De kaart die wordt gebruikt laat het Tigri-gebied buiten beschouwing.

Maar, een rondje googelen laat zien, dat het Nederlandse ministerie niet de enige instantie is die de verkeerde kaart hanteert. Wie ‘map Suriname’ googelt ziet een reeks verkeerde kaarten verschijnen, onder andere op de bekende website Lonely Planet (https://www.lonelyplanet.com/maps/south-america/suriname/). 

Minister Ramdin wil opheldering

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking laat de redactie van Dagblad Suriname dinsdagochtend weten, dat hij de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan heeft ‘ontboden’ en hem om ‘opheldering’ zal vragen.

Nederland ‘verschuilt’ zich achter een ‘disclaimer’…

In een reactie tegenover Dagblad Suriname laat Pieter de Vries, eerste ambassadesecretaris Politieke Zaken, Pers en Publieksdiplomatie van de Nederlandse ambassade in Paramaribo, weten: ‘Nederland gebruikt voor alle reisadviezen de kaarten van de cartografische dienst van de Verenigde Naties. Daarvan wijken wij niet af. Omdat we begrijpen dat grenzen in sommige landen een gevoelig onderwerp zijn, hebben we onderaan de kaarten een disclaimer opgenomen: “De grenzen, namen en tekens op deze kaart impliceren op geen enkele wijze formele acceptatie of erkenning daarvan door het Koninkrijk der Nederlanden.”’

Maar, uit onderzoek door Dagblad Suriname blijkt, dat op de website van de Cartografische Dienst van de Verenigde Naties geen enkele kaart van Suriname te vinden is.

error: Kopiëren mag niet!