WWF Guianas: ‘Op deze manier zullen hier in de toekomst geen zeeschildpadden meer te vinden zijn’

Politie Albina onderschept 14.500 krapé-eieren in auto

De politie van Albina heeft vrijdagmorgen bij de controlepost in de buurt van het Marwina Ziekenhuis een automobilist aangehouden die 29 vuilniszakken vol krapé-eieren in zijn auto vervoerde. Naar verluidt gaat het om in totaal 14.500 krapé-eieren. De 29-jarige bestuurder werd na afstemming met het Openbaar Ministerie in voorlopige verzekering gesteld. Hij was met de eieren van zeeschildpadden onderweg van Albina naar Paramaribo. De eieren zouden afkomstig zijn uit Galibi.

Het is een van de grootste vondsten van gestroopte eieren van de afgelopen jaren. In een boot op de Marowijnerivier werden eind april 2017 32.000 krapé-eieren aangetroffen. De eieren zaten in 64 zakken, in elke zak zaten 500 eieren. Medio maart 2020 vonden agenten in Commewijne bij iemand thuis 8.000 eieren die in een vrachtwagen naar het huis waren vervoerd. Dit zijn slechts een paar voorbeelden.

WWF Guianas reageerde meteen, nadat de vondst bekend werd, via social media met de mededeling, dat het natuurgebied van Galibi één van de belangrijkste neststranden in het Caribisch gebied voor zeeschildpadden is, ‘maar op deze manier zullen hier in de toekomst geen zeeschildpadden meer te vinden zijn’. ‘Stop met het eten van krapé-eieren, want niemand wil toch een toekomst zonder deze bijzondere dieren die al miljoenen jaren op aarde leven?’

‘Overduidelijk dat bescherming hard nodig is’

WWF-Guianas woordvoerder Dylan de Gruijl zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname dat ze nog in onderhandeling zijn met de overheid over een bijdrage aan monitoring van de legstranden, waarbij we ook naar de lange termijn kijken. “De bescherming van de legstranden en zeeschildpadden is een verantwoordelijkheid van de overheid en voor zover wij weten gebeurt dat op dit moment niet. Het is overduidelijk dat bescherming – een wettelijke verplichting – hard nodig is. De vangst van de krapé-eieren heeft dat pijnlijk duidelijk gemaakt. Het mag niet zo zijn dat stropers volledig vrij spel hebben.”

“Het zou overigens ook goed zijn als lokale bewoners, vrijwilligers en andere non-gouvernementele organisaties een rol krijgen in de monitoring van de legstranden. Ook vissers op het strand kunnen betrokken worden. Helaas zijn er, voor zover wij weten, op dit moment nog geen jachtopzieners op de stranden. We hopen en vertrouwen erop dat er snel duidelijkheid komt. Iedereen wil dat de legstranden goed worden beschermd. Het WWF zal daarvoor altijd een bijdrage blijven leveren.”

Stropen eieren van bedreigde zeeschildpadden is verboden

Krapé-eieren zijn afkomstig van de soepschildpad of groene zeeschildpad (krapé – Chelonia mydas). Het is het gehele jaar door verboden, strafbaar gesteld, om eieren van bedreigde zeeschildpadden te stropen. Toch wordt nog steeds in de eieren gehandeld en nu en dan worden smokkelpartijen onderschept.

Wereldwijd behoort het kustgebied van de Guyana’s tot één van de belangrijkste broedplaatsen voor de krapé en de Aitkanti of lederschildpad (Dermochelys coriacea). De twee belangrijkste legstranden van Suriname zijn het natuurreservaat Babunsanti, nabij Galibi, en Braamspunt.

Tegenwoordig is de schildpad vrij zeldzaam en wordt door internationale verdragen beschermd. Menselijke activiteiten zoals het illegaal rapen van de eieren en het onbedoeld doden van de schildpad als bijvangst in de visserij, drukken tegenwoordig nog steeds zwaar op de populaties.

PK

error: Kopiëren mag niet!