Sewdien: ‘De staat wilt SML graag terug in eigen boezem’

Volgens de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Parmanand Sewdien, hebben de Amerikaanse sancties een belemmerende rol gespeeld in de Petrocaribe-deal tussen Suriname en Venezuela. Dit gaf de bewindsman te kennen in een uitgebreid tevens interactieve interview in het programma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj aur Kal.

SML indien terug bij de staat

Minister Sewdien gaf aan dat de Stichting Machinale Landbouw (SML) een stichting is onder LVV. “We hebben nog steeds geen zicht op wat er is gebeurd. Delen van de SML zijn overgenomen door een particulier. We hebben gekeken naar de statuten. Daarom is er een bestuur geïnstalleerd. Die heeft meer autoriteit om te onderzoeken. Bepaalde bevoegdheden zijn aan de directeur toebedeeld. Dat zal allemaal bekeken worden”, gaf de minister aan. De commissie die onlangs geïnstalleerd is, gaat het juridisch bekijken. “We willen het wel terug. Zeker de pellerij. Indien mogelijk willen wij SML wel terug. Een deel dat bij de Staatsolie was, voor het ethanolproject komt terug. De rijstprijs gaat internationaal omhoog. Wij willen veel meer gaan inzaaien. De leraren zijn er nog. Er zal geïnvesteerd worden. In de afgelopen 10 jaren ontbraken de randvoorwaarden, maar nu zullen we alles mobiliseren. We moeten gaan naar de 90,000 hectare inzaai”, aldus minister Sewdien.

Veel mis bij Petrocaribe-deal

De bewindsman gaf aan dat hij na zijn aantreden documenten heeft gezien over de Petrocaribe-deal. “Er is veel mis gegaan en veel ging via derden. Het gaat om verrekening van olie uit Venezuela met rijst uit Suriname onder de deal. Staatsolie was onderdeel hiervan. Bij de betaling kwam er een missive van het ministerie van Financiën.  De exporteur in Nickerie was belast met de export van rijst en import van kunstmest. Het is plotseling stopgezet. Van de laatste deal van 30 ton is er maar 6-7 ton geleverd. Ik heb de exporteur gevraagd waarom het gestopt is en die zei dat hij nog geld moet krijgen van de staat”, gaf minister Sewdien aan. “Aan de andere kant hadden we te maken met een handelsembargo op Venezuela door de Amerikanen. De laatste update daartoe moet ik nog krijgen. De eerste onderzoekingen zijn al gaande. We zoeken alle documenten. Maar wij zullen de pg zeker inschakelen voor hetgeen mis is gegaan”, aldus de minister.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: