Krishna Mathoera: ‘Ex-militairen worden niet vergeten’

Bedragen financiële steun en tegemoetkoming verhoogd

Defensieminister Krishna Mathoera (VHP) geeft in gesprek met Dagblad Suriname dat de ex-militairen die hebben gestreden in onder andere de Binnenlandse Oorlog niet vergeten worden door de regering Santokhi-Brunswijk. Defensie heeft naast optimale dienstverlening ook

de zorg van de ex-strijders, hoog in de vaandel staan, stelt minister Mathoera. Voor de militairen die tijdens de Binnenlandse Oorlog gestreden hebben is de tegemoetkoming en de financiële steun verhoogd. We hebben het bedrag voor de ex-strijders verhoogd van SRD 750,- naar SRD 1000,-. De tegemoetkoming is van SRD 200, naar SRD 300,- gebracht. Dit wordt gedaan door de Stichting Re-integratie Ex- Militairen (REM). Voornamelijk gaat om militairen die tijdens de binnenlandse oorlog hebben gestreden. Indertijd is hun ontslag niet op een correcte manier afgehandeld. De mensen zijn arbeidsongeschikt, door onder andere een blijvend letsel. Hierdoor kunnen zij niet werken en Defensie komt hen tegemoet. Een andere groep lijdt aan posttraumatisch stresssyndroom (PTSS). De mensen worden niet in de steek gelaten. Zij krijgen ook steun. Minister Mathoera geeft verder aan dat er ook wordt gekeken hoe de personen die niet werken Bazo-kaarten kunnen krijgen. De begeleiding wordt weer op orde gemaakt zodat de personen af zijn van trauma. Hierdoor zullen zij instaat zijn weer deel te kunnen nemen aan het arbeidsproces, stelt minister Mathoera.  De Binnenlandse Oorlog was een burgeroorlog in Suriname, die tussen 1986 en 1992 werd uitgevochten. Bij het monument ter herdenking van de oorlog staan namen van 72 gevallen militairen. Ook leden van Jungle Commando en burgers lieten tijdens de oorlog het leven. Bij de herdenking van de Binnenlandse Oorlog in de afgelopen jaren werd aangegeven dat het leed bij de collega’s die hun makkers hebben zien sterven, bij de nabestaanden en voor het land nog heel diep ligt. Minister Mathoera benadrukt ten slotte dat de strijders niet in de steek gelaten zullen worden.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: