Directeur Regionaal Ziekenhuis Wanica: ‘We mogen er trots op zijn dat zorgpersoneel hart op juiste plek heeft’

De covid-pandemie deze dagen lijkt te zijn verworden tot een kille cijferpandemie en een wereldwijde strijd rond het verkrijgen van vaccins tegen covid-19 van diverse merken en uit diverse landen. Het aantal dagelijks positief geteste personen in Suriname vertoont de afgelopen week een dalende trend. Maatregelen zijn versoepeld. Lagere scholen openen de deuren. 

Maar wat schuil er achter die kille cijfer-pandemie? Realiseert de doorsnee burger zich wel hoe zwaar de pandemie drukt op het zorgpersoneel, de verpleegkundigen en de artsen die zich dagelijks met volle overgave inzetten om covid-patiënten te voorzien van goede zorg, maar ook van een luisterend oor? Beseft de doorsnee burger dit wanneer die zonder mond/neuskapje de straat op gaat? Beseffen de hangjongeren en -mannen voor winkels en supermarkten, die de 1.5 meter niet in acht nemen en ook geen mond/neuskapje dragen, dat?

De redactie van Dagblad Suriname sprak de algemeen directeur van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW), Jason van Genderen, over de covid-zorg en het zorgpersoneel. Hij is algemeen directeur van het enige ziekenhuis in het land, dat zich vooralsnog specifiek richt op covid-zorg en op isolatie-patiënten. ‘Op dit moment (donderdag 11 februari, red.) hebben we 15 covid-zorg patiënten in het ziekenhuis en buiten, in een tent, worden 24 isolatie-patiënten verzorgd met milde symptomen. Gelukkig constateren we een sterke daling in het aantal isolatie-patiënten, ook omdat de Kamer van Koophandel en Fabrieken en Hotel Residence Inn weer zijn aangewezen als isolatielocaties.’ Van Genderen geeft aan dat het RZW geen ICU (Intensive Care Unit) heeft. ‘Die zijn alleen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en het ‘s Lands Hospitaal. Tijdens de eerste covid-golf hadden we wel ICU-patiënten, maar in verband met de tweede golf hebben betrokkenen in de gezondheidssector overleg gevoerd en werd gekozen voor een andere aanpak. Toen hadden wij zo’n 250 mensen in isolatie en ongeveer 60 zorgpatiënten. Wij moesten zelfs extra hulp inroepen om goede zorg te kunnen blijven garanderen. Nu zijn er minder besmettingen. Elke dag kijken we uit naar de nieuwe cijfers om te kunnen bepalen hoeveel patiënten er gaan komen voor zorg en voor isolatie. Aan de hand daarvan kunnen we werkroosters opstellen. Op dit moment hebben we voldoende personeel, maar als het nodig is, kunnen we parttimers oproepen.’

‘Vergeet niet dat in andere ziekenhuis reguliere zorg gewoon doorgaat, naast covid-zorg’

Op de vraag hoe het personeel omgaat met de druk, de stress en de lange werkdagen, antwoordt Van Genderen: ‘Het personeel probeert zich iedere dag te motiveren. Er rust veel druk op ze, ook op het privéleven. Medewerkers maken lange dagen, ook door het reizen, veelal met de bus, naar en van het werk. Het ziekenhuis ligt toch wel wat afgelegen. De eerste piek heeft heel veel van de zorgverleners gevraagd. Het was en is heel zwaar. Maar zorgverleners zullen nooit hun dienst weigeren. We mogen er trots op mijn dat zij hun hart op de juiste plek hebben. Als we vandaag 200 positieven hebben, dan kan ik gaan bellen en ze gaan meteen aan het werk. We proberen het altijd leuk te maken. Overigens, vergeet niet dat in de andere ziekenhuizen de gewone reguliere zorg naast de covid-zorg gewoon doorgaat. Daar is de druk op het personeel nog groter, zwaarder. Wij zijn alleen met covid-zorg bezig, maar kijken wel uit naar dag dat ook wij reguliere zorg kunnen gaan bieden.’

De algemeen directeur van het RZW wijst in het gesprek met Dagblad Suriname ook op de extra druk op zorgpersoneel, boven de covid-zorg, door de zorg voor isolatiepatiënten. Patiënten die nogal eens lastig kunnen zijn. ‘Een patiënt in isolatie voelt zich over het algemeen gezond, misschien heeft hij of zij een snotneus, een lichte verkoudheid. Ze zijn hier met tegenzin en focussen zich op een negatieve omgeving. Er zijn veel klachten en we snappen de mensen. Ze mopperen snel. Maar vertrekken doen ze niet hoor. Er is een goede beveiliging, ook door militairen, beschikbaar gesteld door het ministerie van Defensie. Onze verpleegkundigen praten veel met deze patiënten. Inderdaad, nu en dan worden beelden op social media door isolatiepatiënten geplaatst om een vermeende misstand aan te tonen. Een misstand die er aantoonbaar niet is.’

‘Wij zijn gereed voor het vaccinatieproces’

Op de vraag of zijn personeel inmiddels weet wanneer zij ingeënt gaan worden met een van de covid-19 vaccins, antwoordt Van Genderen: ‘Nee, dat is nog niet bekend, maar het ministerie van Volksgezondheid heeft al een overzicht van het personeel gevraagd. Men is druk bezig met alle voorbereidingen en wij zijn er als  ziekenhuis ook klaar voor. Zo hebben wij vriezers, die tot een temperatuur van 80 graden onder nul vriezen. Dat is noodzakelijk voor enkele van de soorten vaccins.’

‘Het zorgpersoneel verdient rust’

Tot slot heeft Van Genderen nog een dringend advies aan de samenleving. ‘Iedereen moet zich houden aan de covid-19 maatregelen. Het zorgpersoneel verdient rust, tijd met het gezin. De druk is heel zwaar. De maatregelen zijn dan wel versoepeld, maar covid is niet weg!’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: