GHFS slaat alarm: “Stop met bos- en grondvernietiging”

Monique Pool, oprichter van Green Heritage Fund Suriname (GHFS), beschikt over een enorme kennis over luiaards. Niet voor niets kent men haar ook  als de ‘sloth lady’. Uit een recent artikel, verschenen in The Washington Post in de Verenigde Staten van Amerika, blijkt de betrokkenheid van Pool in de bescherming van deze en andere dieren. Onze wildlife beschermer had eerder ook al de aandacht van de internationale media gehaald, na haar nominatie in de race voor uitverkiezing tot CNN Hero in 2015.

Alarm

Terwijl Pool hoge ogen gooit en onze wildlife internationaal op de kaart zet, schuilt aan de andere kant van de medaille minder vrolijk nieuws. De sloth lady uit Paramaribo, vertelt aan Dagblad Suriname zich zorgen te maken over de toekomst van de traag voortbewegende zoogdieren. Met haar in vrijwel heel Zuid Amerika opgedane kennis, waaronder Mexico, Costa Rica en in het bijzonder en Columbia, ziet Pool de bui voor haar langharige vrienden al hangen. Aan de basis van deze bezorgdheid ligt het gebrek aan goede studies waar de luiaard in ons land precies voorkomt. Daarom slaat Pool nu reeds alarm. “Wat ik constateer is dat er heel veel dieren voorkomen aan de kust”. Wat haar zorg nog meer vergroot is dat er bij 6 Rapid Biological Assesments geen luiaards zijn waargenomen. “Het is toch vreemd dat wanneer biologen en primatologen naar het bos gaan om alles vast te leggen wat ze zien, dat er dan geen luiaards worden waargenomen?”, zegt Pool vol verbazing. Pool heeft expliciet gevraagd of primatologen, die het bos ingaan voor de waarneming van apen, ook andere zoogdieren vastleggen bij het zien van deze en dat is bevestigend beantwoord, laat zij weten. “Dat betekent dat bij alle 6 onderzoeken er geen luiaards zijn gezien”. Dit brengt de oprichter van het GHFS op het punt dat de luiaards wel veel voorkomen in de kuststrook. Voor Pool is het nu een groot vraagteken of hiermee gesteld kan worden dat de luiaard meer voorkomt in de kuststrook dan in het primair regenwoud.

Essentieel

Het betreft een essentiële vraag omdat de gevolgen van klimaatverandering extra hard voelbaar zullen zijn aan de kust. “En als we onder water lopen zullen nog meer bossen onder water lopen”. Bomen die door droogte zullen sterven zullen tot gevolg hebben dat de dieren extra bedreigingen te wachten staan. “Ook al omdat we in onze kuststrook veel meer ontbossen”. Pool laat weten dat dit haar zorg betreft. “Er is veel biodiversiteit in onze kuststrook”.

Deze rijkdom aan biodiversiteit die de handelslust bij sommigen opwekt is voor GHFS juist de reden voor een petitie, welke reeds vanaf januari 2021 circuleert tegen de handel van dieren in het wild. Pool maakt duidelijk dat de Wildlife Trade moet stoppen. “We moeten als land kijken naar andere vormen van ondernemen” stelt zij resoluut. “Als we echt zo groen zijn, dan zoeken wij naar andere oplossingen dan alleen ons bos en onze grond te vernietigen. Grond, gezonde aarde, is iets essentieels voor de mens. Dat beseffen we onvoldoende”.    

Corona

Alsof het Surinaamse regenwoud al niet genoeg onder druk staat, is er een extra uitdaging bij gekomen, het virus met de naam Covid-19. De ontbossing is aan de andere kant even hard aan het doorgaan, vertelt Pool. GHFS heeft zelf ook een medewerker gehad die positief was getest en het veldwerk is behoorlijk gestagneerd. “We lopen nu maanden achter”. Een veldverificatie van kaarten, waarbij de hele kust moet worden nagegaan om de kaarten op hun correctheid te verifiëren loopt nu ver achter. Niet alleen op dit vlak, ook in Coronie waar mangrove educatie wordt verstrekt aan studenten ligt nagenoeg plat. Pool besluit met een hoopvolle noot, zij ziet kansen in nieuwe industrieën, zoals de gaming industrie waarop wij ons op moeten gaan richten. Zij laat doorschemeren dat er iets moois op komst is waarbij de connectie wordt gemaakt tussen gaming en de natuur.

RB 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: