Suriname ontvangt 50.000 doses AstraZeneca-vaccins van India

India stuurt in totaal 350.000 vaccins naar Caribische landen

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei afgelopen week tegenover Dagblad Suriname, dat ook met India gesproken wordt over het verkrijgen van vaccins. De Indiase regering heeft inmiddels, zo is vrijdag 12 februari bekend geworden, besloten om 350.000 vaccins aan Caribische landen te verstrekken. Volgens een hoge ambtenaar van de Indiase regering kan Suriname 50.000 doses ontvangen (Bahamas 20.000, Belize 25.000, Guyana 80.000, Jamaica 50.000, St Lucia 25.000, St Kitts & Nevis 20.00, St Vincent & the Grenadines 40.000 en Antigua & Barbuda 40.000).

Onder leiding van premier Narendra Modi is India nu een wereldleider in het verstrekken van het vaccin aan landen over de hele wereld. Dominica en Barbados ontvingen dinsdag in totaal 170.000 vaccins uit India.

Het Astra-Zeneca-vaccin van Oxford wordt geproduceerd in het Serum Institute of India. Tijdens de proefperiodes registreerde het Oxford-vaccin geen enkele ernstige ziekte en niemand die het Astra-Zeneca-vaccin heeft gekregen, is tot nu toe in een ziekenhuis opgenomen.

Een partij van 1.000 doses AstraZeneca vaccins uit Barbados is donderdag 11 februari gearriveerd op de Johan Adolf Pengelluchthaven.

Verder zijn AstraZeneca-vaccins in aantocht, 97.200, via het zogenoemde Covax-mechanisme (een werkarm van de Wereld Gezondheidsorganisatie, WHO, die vaccins inkoopt) en zo’n 108.300 doses via een Afrikaans medisch platform door tussenkomst van de CARICOM. Welke vaccins dat zijn is overigens niet bekend. Het platform beschikt over vaccins van Phizer, AstraZeneca en Johnson & Johnson.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: