VMS: ‘Het blijft een uitdaging de reguliere zorg te garanderen’

Het is een issue, een vraagstuk, dat wereldwijd de nodige aandacht krijgt, ook in Suriname sinds het zich voortrazende virus covid-19 zijn intrede deed in de wereld: in hoeverre leidt de reguliere zorg onder de covid-19 zorg? Krijgt de ‘gewone’ patiënt bij bijvoorbeeld de huisarts nog net zoveel zorg en aandacht als voor de covid-pandemie? Met die vragen benaderde de redactie van Dagblad Suriname Deepak Gangadin, voorzitter van de huisartsentak van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS).

Gangadin: ‘Het blijft een uitdaging de reguliere zorg te garanderen vanwege het reeds bekende besmettingsgevaar. In samenwerking met alle bekende actoren in de eerste lijn is een aantal richtlijnen geschreven hoe om te gaan met covid-19 in de huisartsenpraktijken.’

‘Inderdaad gaat veel aandacht uit naar de covid-19 zorg, maar de huisartsen blijven de essentiële zorg garanderen, ondanks de aangepaste werkwijze. De reguliere zorg zal gecontinueerd worden door alle huisartsen vanwege het essentiële belang van deze zorg. De chronische ziekten verdienen alle aandacht, omdat er een ontregeling bij deze groep is als gevolg bijvoorbeeld door meer opnames, meer verwijzingen naar de tweede lijn, et cetera. Om een voorbeeld te noemen, afgelopen periode hebben we meer patiënten gezien met hoge suikers, met hoge bloeddruk met alle gevolgen van dien. Daarom is het van belang dat we zeker deze zorg moeten continueren.’

Volgens Gangadin blijkt het tot nu toe in de praktijk allemaal goed te gaan. ‘Er zijn minimale besmettingen gerapporteerd bij de klinieken.  Ik kan niet zeggen hoeveel besmettingen precies, voor zover ik weet is er eigenlijk helemaal niets gerapporteerd.  Het is niet bewezen dat er in een kliniek een arts of een verpleegkundige covid heeft opgelopen in de huisartsensetting. Er bestaat altijd het risico om covid op te lopen, maar indien de maatregelen, onder andere Mohana (mond-/neuskapje op, handen reinigen en afstand houden), in acht worden genomen, wordt de kans natuurlijk op besmetting geminimaliseerd.’

‘Wereldwijd is er nog geen gouden standaard voor covid-19 zorg’

Gangadin: ‘Er is wereldwijd nog steeds geen gouden standaard wat de covid-19 zorg betreft. De huisarts weet wat zijn of haar verantwoordelijkheid is in deze situatie en zal een aangepaste dienstverlening blijven continueren. We beseffen dat deze werkwijze en communicatie niet ideaal is, maar de maatregelen zijn slechts ingevoerd ter bescherming van de patiënt en de dienstverleners. Dus wij vragen begrip aan de samenleving voor deze situatie.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: