De burger vindt: ‘We moeten gewoon het protocol volgen en alles weer normaliseren’

‘Lockdown is niet nodig, wanneer iedereen zich nu eens aan de covid-maatregelen gaat houden’

Hoe lang gaan de gezondheidsautoriteiten lockdowns nog blijven instellen als middel in de strijd tegen covid-19, terwijl zo langzamerhand iedereen wel weet dat het virus niet meer weggaat? Is het nu geen tijd om het volledig bestel te gaan herinrichten? Die vraag stelde Dagblad Suriname haar lezers en volgers op Facebook. Uit de reacties wordt een ding duidelijk: een lockdown is niet nodig, laat iedereen zich aan de covid-maatregelen houden. Een willekeurige selectie van de reacties is hieronder opgenomen.

Blessi: ‘Ik denk dat we gewoon moeten leren leven met covid. Het is er al. Covid gaat niet meer weg. Gaan we jaar in jaar uit lockdown zetten. Je hebt nu mensen zonder werk. We moeten gewoon het protocol volgen en alles weer normaliseren. Want we gaan Suriname echt niet zo redden. Lijkt wel of covid-19 helemaal uit Suriname gaat, door al die lockdowns. Het gaat niet meer weg, we moeten ermee leren leven.’

Djiendra: ‘Iedereen verplichten om mond-/neuskapje op te zetten als je op straat bent en boetes uitdelen aan hen, die geen mond-/neuskapje op hebben, al ben je te voet of op de (brom)fiets. Iets dat ik niet wens, maar mijn gevoel zegt mij, dat er meer positieve gevallen maandag gaan zijn vanwege de total lockdown, want niemand mag op straat op zaterdag en zondag als je graag zou willen testen, misschien ben je positief en besmet je ook je huisgenoten, dus wachten tot maandag. Mijn mening.’

Sidonia: ‘Als we genoeg deskundigen in huis hebben, dan pas kan alles ophouden. Kijk maar naar het buitenland hoeveel verplegend personeel besmet is. Hier ook!’

Rendel: ‘Lockdown kan weg. Ik ben jurist en zie geen voordelen erin. Alleen koeien zullen zeggen het moet blijven, want een noodwet moet je beschermen en als verpleger weet ik ook dat het niet weg gaat en als je het eenmaal krijgt, maakt je lichaam antistoffen ertegen. Voor niks zijn mensen bang. Gewoon je immuunsysteem op bootsen als je risicogroep bent en verder gaan met leven.’

‘Covid-19 gaat gewoon blijven, we moeten ermee leren leven’

Roosje: ‘Wat de autoriteiten doen, ze proberen door die weekend lockdown de druk op de zorg te minimaliseren, dat is wat er nu gebeurt. Zorgpersoneel is moe. Covid-19 gaat gewoon blijven, we moeten ermee leren leven.’

Evelien: ‘Lockdown kan weg als iedereen zich aan de regels houdt. We moeten ermee leren leven.’

Anjenie: ‘Mijn mening, iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid en van anderen. Geen enkele lockdown helpt. Kijk maar, je hebt nu de Afrikaanse, Braziliaanse, de Engelse, oh, oh wat volgt nog.’

Kim: ‘Weekend lockdown lijkt wel op een maandenlange lockdown. Sinds maandag was er file op bepaalde wegen. De broden in de winkels raken op, althans aan deze kant.

Reza: ‘De weekend lockdowns zijn bedoeld om de keten van besmettingen te doorbreken en wanneer dat doel bereikt is, is het zaak dat eenieder zich houdt aan de protocollen, zodat de zaak onder controle blijft.’

Tara: ‘Gewoon grenzen dicht houden en het land draaiende houden. Lockdown helpt niet, anders zit je zonder geld en eten. Gewoon je aan de regels houden door je masker overal te dragen, ontsmetter bij de hand hebben, afstand houden. Geen feesten, niemand mag zomaar uit of in het land komen.’

Kirti vindt: ‘Overgaan naar normaal, eenieder heeft haar/zijn eigen verantwoordelijkheid.’

‘De getroffen maatregelen wereldwijd hebben meer impact op mensen dan het virus zelf’

Natascha: ‘Dit zeg ik al maanden. Denken dat er ooit een eind komt aan corona en dan pas het leven weer normaal kunnen oppakken, is naïef. Hele levens worden overhoopgegooid door de maatregelen. De getroffen maatregelen wereldwijd hebben meer impact op mensen dan het virus zelf.’

Wendell: ‘Lockdown van 19.00 uur tot 05.00 uur, maar door de dag heen zijn mensen in bosjes bij elkaar in winkels, werkruimtes, bussen et cetera. Oh, de cijfers (als die tenminste niet sterk overdreven zijn) vertellen het verschil wel.’

Iswardew: ‘Zolang het hun belieft. Maakt geen verschil meer uit. Plus minus een jaar al avondklok, met totale lockdowns. Geen probleem. Economie kapot, geen probleem. Onderwijsachterstand, geen probleem. De overheid weet het altijd beter.’

Kim: ‘Een lockdown weekend wordt afgeraden, want het brengt eerder veel mensen op de been en ook filevormingen. En dat hebben we deze week ervaren. Overal drukte. En helemaal niet zo aan het eind van de maand. Het gaat juist averechts werken. Maybe kan men de tijden aanpassen in het weekend. Twee dagen achter elkaar is zwaar. Wat covid betreft, wees gehoorzaam en hou je aan de regels. Lap de (covid-)regels niet aan je laars, mensen.’

Marijke houdt het kort in haar reactie: ‘Je blijven houden aan de covid-19 regels.’

Bea: ‘Dus leren leven met covid. Geen lockdowns, geen avondklok, maar wel nieuwe regels naast de 3 bestaande. Werkplekken herinrichten. Maar, ik denk wel dat ie na 2 jaar voor 90% verdwijnt.’

Sushma: ‘Ieder individu moet het zelf beseffen en zichzelf beschermen. Maar Surinamers zijn koppig. Lockdown is goed. De overheid kijkt ook naar opties voor minder besmettingen. Als er uiteindelijk veel besmettingen zullen komen, zal de overheid plaats moeten zoeken om de besmette personen op te vangen. Ook zal er een tekort ontstaan aan verzorgingspersoneel. Ik zie lockdown niet als een straf voor de mens. Het is alleen om samenzijn te voorkomen en besmettingen te verminderen of te voorkomen.’

Meity: ‘Als de president thuis in quarantaine kan gaan, kunnen ook vele patiënten  gewoon thuis blijven hoor. Waarom wordt eenieder opgenomen? Ik heb mensen dichtbij die binnen 3 dagen zich weer goed voelden. Ik bedoel, als de mensen er heel erg aan toe zijn, kunnen ze opgenomen worden, maar zo niet gewoon thuis. Want dit is gekkenwerk.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: