Atencio: “Gronduitgifte heeft niets te maken met financieel-economische situatie”

Martin Atencio, voorzitter van de Algemene Belangenorganisatie Suriname (Abos), heeft op woensdag 27 januari wederom in een brief aan president Chandrikapersad Santokhi gevraagd om een spoedonderhoud aangaande de grondproblematiek. Atencio had reeds middels een schrijven op 24 augustus 2020 minister Diana Pokie van Grondzaken en Bosbeheer gevraagd om dit spoedonderhoud, maar de bewindsvrouw heeft de groep toen verwezen naar de Dienst der Domeinen, alwaar er afspraken tussen de Abos en de Dienst zijn gemaakt. Daarnaast vraagt de Abos-voorzitter aandacht van het staatshoofd voor de niet nagekomen afspraken van de directrice van de Dienst der Domeinen. In gesprek met Dagblad Suriname zegt Atencio dat het om zeker 400 tot 500 benadeelden en domeingrondzoekenden gaat. Hiervan heeft hij een lijst met 60 handtekeningen als bijlage ingediend. “Wij dachten dat men bij de Dienst der Domeinen zich aan hun woord zou houden, maar nadat wij de documenten hebben ingediend hebben wij niets meer gehoord. Natuurlijk kon ik al die 400 tot 500 mensen laten tekenen, maar vanwege covid moeten we ook rekening houden”, aldus Atencio. Atencio vindt het vooral belangrijk al deze problemen met president Santokhi te bespreken vanwege de houding van de directrice van de Dienst der Domeinen, welke volgens hem omschreven kan worden als: “niet voor rede vatbaar”. Hij benadrukt vooral ontstemd te zijn over het besluit van de bewindsvrouw om alle districten over te slaan en eerst beschikkingen uit te delen in het district Marowijne.

Teleurgesteld in houding minister Pokie

Atencio benadrukt dat de regering dit jaar veel van de Abos zal horen. “In 2021 zal de regering veel van ons horen. We gaan niet stilzitten”. Hij voert verder aan dat de organisatie diep teleurgesteld is in de houding van minister Pokie. “Ik heb niets tegen de minister, maar als je je werk niet naar behoren doet, dan gaan wij wel vragen om te komen praten. Want er moet correctie plaatsvinden. Nu dat ze de documenten hebben verkregen, dan kan je ze niet bellen? Nu hoor ik dat er een klachtenunit is, maar niemand kan daarvan gebruikmaken, want er is niemand daar. Dan hoor ik vanwege covid-19. Bellen zelf kan niet, maar je geeft telefoonnummers aan waarop mensen moeten bellen. Waar gaan we naartoe? Is het weer voor de gek houderij?”, aldus Atencio.

Wie vallen precies onder kwetsbare groepen?

De Abos-voorman vraagt zich af wat de beleidsmakers precies bedoelen wanneer zij praten over ‘kwetsbare groepen’. “Gaat het om uw rasgenoot? Is dat alleen die kwetsbare groep? Dan vind ik het wel erg als een minister zo een uitlating doet. Laat de minister uitleggen wie precies vallen onder de groep ‘kwetsbaar’. Nu gaat ze daar op Marowijne enkele honderd beschikkingen uitdelen, maar de mensen die hier in Paramaribo, Wanica en Commewijne worden overgeslagen. Het kabinet van de minister (ministerie G&B, red.) is in Paramaribo, maar dan hoe kan je Paramaribo overslaan? Erger nog, mijn district, Commewijne, waar de minister langs moet rijden om naar Marowijne te gaan. Dan klopt er iets niet. We hoeven niets met elkaar te hebben, maar wanneer je je werk doet, dan moet je dat naar behoren doen. Wanneer je een huis bouwt, start je niet met het dak, maar met de fundering”, aldus Atencio.

“Yu mang nyang a steak, maar den sma disi no mang buy wang eksi”

Atencio zegt dat veel mensen momenteel de huishuur niet meer kunnen betalen en bedreigd worden met ontruiming. “Vallen die mensen niet onder de categorie kwetsbaar? Je hebt onderwijzers die het niet meer aankunnen. De prijs voor internet is al dodelijk, laat staan de huur voor hun huis te kunnen betalen. Ook politieambtenaren en militairen wonen in huurhuizen. Dan heb je nog de gevallen waar meerdere gezinnen in een huis wonen. Ook die mensen hebben gestemd op zekerheid en een betere toekomst. Hoeveel verdient een interieurverzorgster? We zijn ondertussen al zes maanden verder. Gronduitgifte heeft niets te maken met de financieel-economische situatie van Suriname. Het heeft wel te maken met de economie van het gezin. Als je de persoon dan geen stukje grond geeft, dan gaan ze het niet halen. Yu mang nyang a steak, maar den sma disi no mang buy wang eksi”, aldus Atencio.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: