15 Jaar cel geëist op Aruba tegen kapitein schip met vijf ton coke aan boord

Schip ‘Aressa’, vertrokken uit Suriname, werd in februari 2020 bij Aruba onderschept

Op Aruba is vrijdag voor de rechtbank 15 jaar cel geëist tegen de kapitein van het vrachtschip ‘Aressa’, dat in februari vorig jaar ter hoogte van het eiland werd onderschept met vijf ton cocaïne aan boord, mogelijk uit Suriname of Venezuela. Tegen andere opvarenden was de eis 12 jaar. Eén verdachte heeft verklaringen afgelegd, tegen hem is 9 jaar geëist, aldus het Nederlandse crimesite.nl

De ‘Aressa’ was begin februari uit Suriname vertrokken. Na Suriname had het schip nog aangelegd in Guaranao, Venezuela, en had als bestemming Thessaloniki in Griekenland. Het schip voer onder Kameroenese vlag. 

Volgens de politie in Montenegro was er maandenlang onderzoek gedaan door de politie in Montenegro, Servië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse autoriteiten in het gebied waren alert, omdat er een melding over de zending was binnengekomen vanuit de politie in Colombia.

Volgens de Officier van Justitie is één van de verdachten tijdens de voorlopige hechtenis plotseling verklaringen af gaan leggen, onder meer over de medeverdachten.

De advocaat van de kapitein van het schip, Cem Polat, betwijfelde dat de verdachte spontaan was gaan spreken. Polat: ‘Naar mijn mening zijn er afspraken gemaakt met deze verdachte, bijvoorbeeld door het bieden van bescherming aan zijn familie als hij een belastende verklaring zou afleggen. Ik denk zelfs de man is ingezet als criminele burgerinfiltrant.’

Op de zitting bleek vrijdag dat het Openbaar Ministerie was vergeten processen-verbaal in het dossier te voegen van eerdere gesprekken met die verdachte. Polat heeft bepleit dat het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk moet worden verklaard.

Wie de opdrachtgevers voor het cocaïnetransport zijn geweest wordt uit het dossier niet duidelijk. 

De rechtbank in Oranjestad doet over drie weken uitspraak.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: