Rachied Doekhie: ‘In belang van land en volk namen publiceren van alle covid-19 besmette personen’

Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, vindt dat het hoog tijd is dat de overheid over moet gaan tot het publiceren van namen van personen, die besmet zijn met het covid-19 virus. Volgens de mededeling van Volksgezondheid-minister Amar Ramadhin is er nu sprake van community transmission. De meeste gevallen zijn niet tot clusters te herleiden. Overal in het land vindt er thans verspreiding plaats, terwijl ook werkplaatsbesmettingen zorgwekkend zijn. Indien de epidemiologische curve geen daling vertoont, maar er zich dagelijks tussen de 80 en 100 gevallen blijven voordoen, zal de druk op de gezondheidszorg verder toenemen.  Nu blijkt ook dat president Chandrikapersad Santokhi besmet is met het virus. “De minister doet zijn best, maar als hij ons nu pas komt vertellen dat de meeste gevallen niet tot clusters zijn te herleiden, is dat flauwekul. Om te weten waar die clusters zijn, moet je nu in het belang van land en volk, in belang van onze kinderen, alle namen van positief geteste personen publiceren. Hierdoor kan ik zelf weten uit wiens buurt ik moet blijven en of ik in zelfisolatie moet als ik toevallig met zo iemand in contact ben geweest. Andere ziektes kan je geheimhouden, maar het gaat hier om een pandemie die het land treft. Nu hou je alles geheim en wacht je totdat het land gaat uitsterven”, aldus Doekhie tegenover Dagblad Suriname.

Namen bekende figuren worden wel bekendgemaakt

Volgens Doekhie worden de namen van bekende personen, waaronder leden van de regering en De Nationale Assemblee (DNA) wel wereldkundig gemaakt wanneer die positief worden getest. Hierdoor moeten alle personen die recent met hen in contact zijn geweest zich isoleren, laten swabben en daarna in quarantaine gaan. Nu wordt hetzelfde protocol gehandhaafd bij personen, die in contact zijn geweest met president Santokhi. Eerder was dat ook het geval bij  Paul Somohardjo, Gregory Rusland en vicepresident Ronnie Brunswijk (toen nog voorzitter DNA). Doekhie benadrukt dat hij het niet eens is met de stelling dat de besmette personen gediscrimineerd zullen worden na het bekendmaken van hun namen, omdat aan de ene kant veel mensen door nonchalance besmet zijn geraakt. “Jij bent nalatig en hardhorend geweest en nu besmet je andere mensen en de kans is groot dat je mensen hierdoor dood zal maken. Daarom moeten we de mensen die besmet zijn in beeld brengen. Niet alleen het ziekenhuis, maar ook het publiek moet het weten. Het is voor ons allen goed.  Wij moeten niet bang zijn zachte heelmeester te spelen”, aldus Doekhie.

Isolatiefaciliteiten onder druk

Op dit moment is de bezetting in ziekenhuizen en intensive care afdelingen op het hoogst sinds de start van de tweede golf. Ook de isolatiefaciliteiten te Wanica en Residence Inn zijn onder druk komen te staan. Bovendien bestaat het gevaar dat bij additionele mass spreading events, het aantal gevallen plotseling fors kan stijgen. 

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: