Jason Prisirie: “Onvoldoende aandacht voor jongeren met peer pressure”

De PTC-student Jason Prisirie is van mening dat er vanuit de overheid onvoldoende aandacht is voor jongeren met peer pressure, een term die niet vaak aangehaald wordt maar die wel veel voorkomt in de praktijk. “Al mijn vrienden doen het, waarom zou ik niet mogen?”, is een vraag die de meeste jongeren aan hun ouders stellen wanneer zij iets niet mogen doen die ze zelf heel graag willen. “Mi matie e doeweng ook tu en neks no psa anga a man. Het is normaal. De meeste van deze jongeren proberen ook ‘in’ te zijn. Dit hoeft niet verkeerd te zijn, maar waarom kiezen de meeste jongeren toch ervoor? Peer pressure”, vertelt Prisirie.

Peers zijn mensen die deel uitmaken van dezelfde sociale groep, dus groepsdruk is de invloed die leeftijdsgenoten op elkaar kunnen hebben. Hoewel groepsdruk niet perse negatief hoeft te zijn, is de druk het proces waarbij mensen worden beïnvloed om dingen te doen wat ze gewoonlijk zouden nalaten. Prisirie voegt daaraan toe dat elke ouder de wens heeft om hun kind succesvol te zien, maar tegelijkertijd is het een uitdaging om de kinderen op de juiste manier op te voeden.

De meeste jongeren gaan bewust of onbewust door zo een proces heen. Zij zien hun vrienden een bepaalde levensstijl leiden en proberen dan ook mee te gaan met de stroom. “Indien er iets positief eruit gehaald kan worden, waarbij die ene matie opkijkt naar de ander om ook dezelfde goede schoolprestaties te leveren, dan is het goed. Maar indien het streven is om bijvoorbeeld 2 vriendinnetjes te hebben of evenveel alcohol te drinken, dan is er sprake van slechte peer pressure.” De jongeren kiezen er uiteraard wel zelf voor om zichzelf onder druk te zetten om mee te gaan met de stroom. Het gevolg hiervan is echter dat de keuzes die zij maken, als een zware klap kan terugkomen in hun leven: op jonge leeftijd zwanger raken, slechte schoolprestaties, drugsgebruik enz.

Volgens Prisirie heeft behalve peer pressure van vrienden, ook de buitenwereld een zware impact op de jeugd. Muziek en sociale media kunnen jongeren zowel positief als negatief beïnvloeden. Daarom moeten jongeren op jonge leeftijd, vanaf de schoolbanken, bewust gemaakt worden hoe om te gaan met peer pressure. “Het zijn jongeren die de volgende generatie van politieke leiders, ambtenaren en ondernemers zullen zijn. Indien er geen goed fundament wordt gelegd, kan dit slechte gevolgen hebben op latere leeftijd. Niet alleen voor de jongeren zelf, maar ook voor de maatschappij. Het is nu hoog tijd dat er meer aandacht wordt besteed vanuit de regeringsleiders over dit vraagstuk”, aldus Prisirie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: