St. Elisabeth Samson’s Huis nu eigenaar monument Wagenwegstraat 20b

Stadsherstel Suriname meldt dinsdag, dat de Stichting Elisabeth Samson’s Huis vanaf die dag de trotse eigenaar is van het historische, monumentale pand aan de Wagenwegstraat 20B in Paramaribo. De Stichting heeft met behulp van een donatie van de Nederlandse Nationale Postcode Lotterij het pand van de Staat Suriname gekocht.  Het gebouw zal op eigen kosten gerestaureerd en onderhouden moeten worden. Er komt een Elisabeth Samson Museum en een Museum van Arbeid in het gebouw.

Nog in het eerste kwartaal van dit jaar zal worden gestart met fase 1 van de restauratie, de kasco fase. Deze zal ruim US$ 310.000 kosten en volgens planning elf maanden duren. De fondsen hiervoor zijn aanwezig door giften van de Nationale Postcode Loterij en enkele Surinaamse bedrijven, en door gelden die de Stichting eerder opbracht met fondsvormingsactiviteiten. 

De fondsen voor verdere afbouw, circa US$ 1.000.000, heeft de Stichting nog niet, maar hoopt die in de komende tijd te krijgen van internationale organisaties die het behoud van erfgoed ondersteunen, en van lokale bedrijven en personen die het belangrijk vinden dat het Surinaamse erfgoed bewaard blijft en blijft bijdragen aan de schoonheid van Paramaribo.

Elisabeth Samson was een vrije, zwarte vrouw en de eerste zwarte vrouwelijke miljonair in heel Amerika. Ondanks tegenstand van het koloniaal bestuur werd zij de eerste zwarte Surinaamse vrouw die met een blanke man trouwde, wat haar een optekening in de historische werken bezorgde.

De Stichting Elisabeth Samson’s Huis heeft als doel het beheren, bewaren en conserveren van roerende en onroerende goederen, zaken en rechten die verband houden met de geschiedenis van Elisabeth Samson en van de werkende mens, en het voor het publiek toegankelijk maken daarvan. 

Vicepresident Ronnie Brunswijk had Cynthia McLeod, voorzitster van de stichting Elisabeth Samson’s Huis, medio december vorig jaar al gezegd, dat de regering Santokhi-Brunswijk zou meewerken aan de verkoop van het Elisabeth Samson Huis op de hoek van de Wagenwegstraat en de Heerenstraat.

In juni 2019 gaf de regering Bouterse-Adhin groen licht voor de verkoop van het pand. De verkoop werd echter vertraagd nadat de notaris de partijen erop wees dat nog niet alle wettelijke kaders aanwezig waren voor de rechtsgeldigheid van de verkoop/koop. De huidige regering heeft volgens Brunswijk tijdens een Raad van Ministers vergadering van  22 september, toestemming verleend het pand te verkopen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: