Kleermakers hebben het moeilijk

“Wij hebben het afgelopen jaar zwaar geleden. Het is nog zelden dat personen bij de kleermaker gaan om hele kledingstukken naar keus te laten maken. Vaak krijgen wij werk, waarbij een bloesje, hemd of broek gestikt moet worden of op maat gemaakt moet worden”, zegt een kleermaker tegenover de krant.

“Ik huurde een pand en heb het pas weer afgestaan. De huur kon ik niet meer betalen en nu zitten de meeste spullen in mijn woonkamer. Uiteindelijk kwam mijn zoon op het idee de garage om te bouwen tot een kantoor, dus ik zie wel als dat nog lukt. Maar de klanten bereiken gaat moeilijk zijn. Dus al los je het ene probleem op, er schuift een ander probleem erbij.”

“Ik kreeg eerder vaak nog wel opdrachten om uniform voor verplegers, opkomende verplegers en kantoorpakken te maken, maar die bestelling heb ik lang niet gehad”, zegt een andere kleermaakster. Dit beroep heb ik langer dan vijf jaren en was het afgelopen jaar een nachtmerrie. “Ik ontwerp mijn kleren zelf en het stikwerk doe ik ook. Ik verkoop ze net voor mijn huis in mijn kledingzaak, maar dat is deze dagen ook achteruitgegaan. Nu bestaat de kans dat deze sector helemaal dood zal gaan door het coronavirus.” Als kleermaker  kom je in contact met mensen. Het werkt niet via de telefoon of app. Dat kan  voor problemen zorgen. Je gaat lichamelijk aanwezig moeten zijn. Maar de situatie maakt het moeilijk, zegt de modiste. Ik hoop echt dat het zal veranderen, want dit helpt met mijn huishouding en het is mijn hobby”, zegt de kleermaakster.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: