Defensieminister: Bestaande overeenkomsten met Amerika worden tot leven gebracht

In gesprek met Dagblad Suriname geeft Defensieminister Krishna Mathoera te kennen dat de bestaande overeenkomsten tussen Suriname en de Verenigde Staten van Amerika (VSA) tot leven worden gebracht. Dit volgt na het recente bezoek van de hoogste militair van de Amerikaanse Zuidelijke Commando (Southcom), admiraal Craig Faller, aan Suriname. Minister Mathoera geeft aan dat het bezoek heel erg wordt geapprecieerd door Suriname. Het is een duidelijk signaal naar eenieder dat er een sterke samenwerking is tussen de defensieorganisatie van Suriname en de VSA. De bewindsvrouw stelt dat de commandant van de Southcom heeft aangegeven dat ons land mag rekenen op volledige steun. Admiraal Faller heeft een brief overhandigd, waarin aangegeven wordt dat de Amerikanen de samenwerking sterk waarderen en dat die versterkt en verder uitgebouwd zal worden. Er zijn twee zaken aangeboden. Ten eerste informatie-uitwisseling tussen de defensieorganisaties en ten tweede een vessel monitoringsysteem, waarmee Suriname illegale visserij verder kan aanpakken.

Sterke boodschap

Verder geeft de Defensieminister aan dat de twee bestaande overeenkomsten, te weten de maritieme overeenkomst van 1998 en de overeenkomst met de South Dakota National Guard, tot leven worden gebracht. De maritieme overeenkomst is niet geïmplementeerd en de overeenkomst met de Nationale Garde is ook gebrekkig uitgevoerd. Maar nu zullen wij dat uitwerken en verder uitbouwen, stelt minister Mathoera. Zij geeft verder aan dat het militaire exchange programma tussen Suriname en Amerika wordt vervolgd. De bewindsvrouw heeft aandacht gevraagd voor meer mogelijkheden voor vrouwen. Minister Mathoera stelt dat vrouwen een grote bijdrage leveren aan vrede, stabiliteit conflicthantering, maar toch wel weinig gerepresenteerd zijn bij defensie. Minister Mathoera is ook uitgenodigd voor een bezoek aan de Southcom in Florida, Amerika. Ten slotte stelt zij dat dit bezoek een sterke boodschap is naar criminele organisaties dat de defensieorganisatie intensief zal samenwerken met de Amerikaanse autoriteiten om grensoverschrijdende criminaliteit hard aan te pakken. Stabiliteit in Suriname heeft ook invloed op de regio en wij zullen ons sterk inzetten daartoe, besluit minister Mathoera.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: