Minister Achaibersing in overleg met Centrale Bank over ‘trading fee’

Banken brengen voor de verwerking van US$’s en Euro’s in SRD’s een ‘trading fee’ in rekening. Die trading fee is niets meer en niets minder dan administratiekosten, die in rekening worden gebracht bij de klant. De banken rekenen bij de omzettingen met de door de officiële door de Centrale Bank van Suriname gehanteerde koers van SRD 14,29. Bovenop een omzetting komt dus extra een percentage aan administratiekosten, waardoor die Centrale Bank-koers uiteindelijk dus wordt verhoogd, maar nog steeds wel onder de zogenoemde straatkoers. De minister van Financiën, Armand Achaibersing, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname dat dit een fenomeen is dat is ontstaan ‘door het verschil in de koersen’. “Ik ben in overleg met de Centrale Bank van Suriname hieromtrent. Meer kan ik hierover op dit moment niet zeggen.”

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) zei medio december 2019 al dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) met de introductie van een trading fee de SRD in feite devalueert. Als er in de praktijk systematisch meer SRD moet worden betaald voor vreemde valuta, dan neemt de waarde van de Surinaamse dollar af. Devaluatie is een waardevermindering van de SRD ten opzichte van de buitenlandse munt, uitgevoerd door monetaire autoriteiten in een systeem van vaste wisselkoersen. Wanneer er sprake is van flexibele wisselkoersen, dan wordt de koersvorming volledig overgelaten aan de vraag en het aanbod. Monetaire autoriteiten grijpen niet in als de koers verandert, waardoor er automatisch een nieuw betalingsbalansevenwicht ontstaat.

Devaluatie is niet hetzelfde als depreciatie, maar beide termen verwijzen naar een daling van de waarde van een valuta ten opzichte van een andere valuta. Welke naam de governor er ook aan wil geven, volgens de definitie is er sprake van depreciatie en dé facto is de waardedaling van de munt door introductie van een trading fee door de CBvS een verkapte devaluatie, zo redeneerde de VES in december 2019. ‘In Suriname is er al geruime tijd sprake van onvoldoende vreemde valuta, met name Amerikaanse dollars, om aan de vraag te kunnen voldoen. Dat is ook de reden van de vele restricties om valuta te kopen en om eigen valuta weer in contanten op te nemen. De diverse drogredenen die banken hanteren, bijvoorbeeld dat ze het giraal verkeer willen stimuleren ten spijt’, aldus de VES een jaar geleden.

PK

error: Kopiëren mag niet!