Overleg tussen minister Walden, dc Bansi-Durga en DNA-lid Debie

Maandagmorgen werden het DNA-lid Radjendre Debie en de districtscommissaris van Saramacca, Sherin Bansi-Durga, ontvangen door de minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), Saskia Walden. Het DNA-lid en de districtscommissaris van Saramacca zijn de initiatiefnemers van het project prijscontrole en prijsbewaking waarbij met inzet van getrainde bestuursambtenaren wekelijks alle winkels in elk ressort gecontroleerd worden en de prijzen van de basisgoederen gepubliceerd worden op BIC Saramacca en dagelijks te volgen is via Facebook. De prijzen van de basisgoederen zullen per ressort en per supermarkt op de website van BIC Saramacca wekelijks te volgen zijn.

In het gesprek met de minister van EZ heeft Debie aangeven dat de veroorzakers van dit financieel en sociaal economisch probleem in het land nu na 5 maanden proberen om mensen op straat te brengen om de regering naar huis te sturen. Verder gaf het Assembleelid aan dat tot zijn rol als lid van de coalitie ook behoort, behalve kritiek leveren, ook om oplossingsmodellen aan te dragen voor maatschappelijke problemen. De door de regering doorgevoerde economische maatregelen om de economie weer op spoor te krijgen hebben inderdaad geleid tot prijsverhogingen van alle goederen en diensten.

Het plan, waarvan de werking tot in details is uitgewerkt, werd door de dc gepresenteerd aan de minister en haar staf. De districtscommissaris gaf aan dat het plan uitgaat van decentralisatie van de prijscontrole en prijsbewaking tot nu toe uitgevoerd door EZ naar het district en wel tot op ressortniveau, door opgeleide bestuursambtenaren.  Met de wekelijkse controle van de prijzen in de supermarkten tot op ressortniveau zal dit de controle minder corruptie gevoelig, maar ook kostenbesparend maken. Hierbij is de partcipatie van de burger vereist, welke zal zorgdragen voor het welslagen van het project en het stimuleren van onderlinge concurrentie tussen de winkeliers.

De minister van EZ vindt het project van de initiafnemers zoals aangegeven  een goed plan en heeft omarmd. Er is logistieke ondersteuning toegezegd aan het project. De minister zal hetzelfde model introduceren in andere districten. De publicatie van de prijzen zal ook op de website van het ministerie geplaatst worden.

De getrainde bestuursambtenaren belast met de contole zullen de wettelijke bevoegdheden krijgen om op te kunnen treden en hun werk zo efficient mogelijk te doen. De minister beaamt dat met dit systeem transparantie komt in het prijzenbeleid van de winkeliers. Dit project heeft de ‘bottum up approach’, waarbij winkelier en consument betrokken worden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: