File Wijdenboschbrug bestrijden met basisvoorzieningen

“Hoeveel voertuigen per tijdseenheid passeren de weg?”

‘Om het fileleed op en rond de Wijdenboschbrug op te lossen, zijn er cijfers nodig. Deze informatie ontbreekt nog.’ Dit laat oud-politie-inspecteur Danny Lo Fo Sang weten. Tegenwoordig is hij voorzitter van de werkgroep Verkeersproblematiek. Oplossingsmodellen voor een vlotter verkeer, voornamelijk vanuit Commewijne, zijn hard nodig. De files lopen echter door tot Highway en Welgedacht. “De brug heeft maar een rijstrook en onbekend is het aantal auto’s dat per uur voorbijrijdt en welk deel afslaat naar links.” Correct invoegen zou mogelijk voor wat verlichting moeten zorgen, omdat de doorstroming dan op gang komt. Echter wijst de oud-politieman erop dat ook dit nog niet bewezen is, omdat het niet alleen gaat om filevorming kort na het verlaten van de brug. Het principe van elkaar om de beurt laten invoegen, bekend als ‘ritsen’, is niet op zichzelf een oplossing voor het fileleed.

Basis

“Terwijl wij ons druk maken over files voldoet onze infrastructuur niet aan de basiscondities. Waar zijn in Paramaribo de wegmarkeringen nog duidelijk zichtbaar?”, vraagt de voorzitter van de werkgroep retorisch. Dit beïnvloedt het gedrag van de weggebruikers. In een geordende situatie zal men ook eerder geneigd zijn zich te houden aan regels en fatsoensnormen. Beginnen bij het begin, zorgen voor goede wegmarkeringen, werkende verkeerslichten en aanpak van de bermen voor duidelijke zichtbaarheid van de verkeersborden”, noemt Lo Fo Sang als te zijn de ‘basisprioriteiten’.

Politie hard nodig

“Bij de Slangenhoutstraat moeten de verkeerslichten werken, hierdoor kunnen ook intervallen gecreëerd worden. Assistentie van de politie is noodzakelijk om voor een goede doorstroom te zorgen.” Lo Fo Sang benadrukt dat de sterke arm nodig is om voor een goede aan en afvoer van weggebruikers te zorgen. Ook vlak voor de Willem Campagnestraat pleit de voormalig politie-inspecteur voor aanpassingen. “Voor verkeer uit de Kankantristraat moet rechtsaf worden verboden.” Maatregelen zijn nodig om verkeersstagnaties door rechts afslaan te voorkomen. Vertragingen werken door naar het achteropkomend verkeer. Lo Fo Sang wijst op kleine voordelen, die reeds gehaald kunnen worden. “En voor de rest moeten we gaan meten wat het verkeersaanbod is op bepaalde kruispunten, zodat bekend is hoe lang de ‘groentijd’ moet duren. Wanneer je weet hoeveel voertuigen per tijdseenheid de weg passeren, dan kan je de tijd voor het stoplicht daarop afstemmen. Maar juist die sensoren om de data inzichtelijk te hebben, zijn stuk”, merkt Lo Fo Sang op. “Cijfers zijn belangrijk”, besluit hij.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: