Nog steeds animo voor cheques

Cheques al 5 maanden afgeschaft

De stopzetting van cheques is iets waaraan velen niet kunnen wennen. Het assembleelid Sham Binda (VHP) heeft vanaf het begin gesteld dat de bankiersvereniging te abrupt over is gegaan tot het afbouwen van cheques. Per 1 augustus 2020 is deze betaalmethode volledig afgeschaft. Niet alleen de ondernemers ondervinden daar last van, maar ook de seniorenburgers. Voor de 60-plussers was het een hele verlichting om iemand af te vaardigen om de bankzaken af te handelen, maar thans moet deze kwetsbare doelgroep genadeloos in tijden van covid-19 de bankzaken regelen en vaak achter een menigte staan om aan de beurt te komen.

Eenmaal bij de kassa aangekomen, is het desalniettemin geen pretje. Een gepensioneerde vertelt aan de krant dat zij die hun pensioen in US$ ontvangen ook geen lekker leven hebben, zoals velen dat wel veronderstellen. En wel om de volgende reden. “Bij DSB kan je uit je pensioen slechts US$ 100 opnemen per week, nog erbij met alle moeite, terwijl de totale kosten voor levensonderhoud veel hoger zijn.” Er zijn nog steeds opa’s en oma’s die hun volwassen kinderen en kleinkinderen willen bijstaan, maar door de vele beperkingen van banken is het opnemen van geld uit de eigen rekening een hele rompslomp. Met de handen in het haar zitten heeft geen zin, via de bankrekening van kinderen in het buitenland wordt er getracht dat het geld de weg naar de eigenaar vindt.

Binda merkt geen oplossingen vanuit de Centrale Bank van Suriname en de overige banken. Hij geeft aan dat het stopzettingsproces van cheques in feite enkele jaren in beslag had moeten nemen. Hoe dan ook gaat het om een verandering dat cultuur was geworden: de cash economie is zoveel jaren diep ingeworteld en dat gaat niet van de ene op de andere dag weg.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: