Psycholoog: “Jongeren hebben chill-momenten nodig”

Vooral de overmoed van jeugdigen leidt tot verkeersongevallen, laat de organisatie Rumas weten. Voorzitter Emmy Hart noemt het jeugdige onbezonnenheid, maar psycholoog Hilli Arduin vertaalt het als ‘jeugdige naïviteit’. Voor jeugdigen is het niet gemakkelijk om lang binnen te blijven. “Jongeren vereenzamen en vervelen zich”, merkt Hart op. Er is toename van druk door de lockdown door minder contact met vrienden, vandaar dat het voorkomt dat er jongeren zijn die de spanning opzoeken. “En dan trotseren ze wel de lockdown”, zegt Hart. Ook in Nederland en andere landen in de wereld kampen de jongeren met deze problemen van zaken als vereenzaming en het opzoeken van de spanning, meent psycholoog Arduin. “Jeugdigen willen eruit”, vult Hart aan. “De jeugd wordt moe en deze groep kan over het algemeen minder goed relativeren. Dan nemen ze een kans”, zegt de psycholoog. Uitspattingen waarbij zij de gevolgen van hun handelen niet kunnen overzien, kunnen helaas dan wel voorkomen. Recentelijk werd Suriname geconfronteerd met een ongeval, waarbij 3 jongeren het leven lieten in het verkeer. “Er moet veel meer aandacht zijn voor de jeugd, zodat jongeren bij elkaar kunnen komen met inachtneming van de covidregels, ze hebben chill-momenten nodig”, besluit Arduin.

RB

error: Kopiëren mag niet!