Vele landgenoten staat een bittere Kerst en jaarwisseling te wachten

“Ik heb niet eens geld voor 2 keren eten in een dag, wat is feest?”

2020 zal voor vele landgenoten geen leuke herinnering zijn. De laatste dagen van het jaar, doorgaans gevuld met feesten en bijeenkomsten, zullen naar alle waarschijnlijkheid voor delen van de bevolking erg bitter zijn. De beloofde verlichting schijnt te schuilen ver achter de horizon. De prijzen van elementaire en basismiddelen zijn meerdere malen de pan uitgevlogen in de afgelopen 12 maanden. De economische crisis zorgde al begin van het jaar voor rampspoed. Daarna kwam de covid-19 pandemie bij kijken. De gevolgen zijn niet mals. De laatste cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek geven aan dat de consumentenprijzen, in vergelijking met oktober 2019, met 54.2% zijn gestegen. De brandstofprijzen gingen na de unificatie van de koers ook flink omhoog, waardoor alle delen van de economie werden geraakt. Prijzen van basis- tot luxegoederen gingen omhoog, terwijl voor grote delen van de samenleving de salarissen statisch bleven.

Delen van de samenleving, die afhankelijk zijn van de zogenaamde informele sector, zijn wellicht het hardst getroffen. Dagblad Suriname sprak met personen uit verschillende lagen. Wat steeds weer naar voren komt, is dat de covid-19 pandemie en de financieel-economische crisis vele landgenoten enorme pijn toebrengt. Met Kerst zullen de feestelijke bijeenkomsten, zelfs niet tijdelijk de pijn kunnen verlichten. Het geld, de koopkracht ontbreekt simpelweg. Een burger, die werkloos is, verwoordt het als volgt. “Ik heb niet eens geld voor 2 keren eten in een dag, wat is feest?” De bittere realiteit is dat ondanks pogingen om voor verlichting te zorgen vanuit zowel de regering en sociale organisaties, vele landgenoten een bittere Kerst en jaarwisseling te wachten staat van het jaar. De vraag is of komend jaar verlichting met zich zal meebrengen. Dat blijft kennelijk de enige hoop.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: