Stutgard nog niet onder indruk van nieuwe variant coronavirus

Met man en macht heeft de wereld gezwoegd aan een vaccin, maar de inkt van de bekendmaking nauwelijks droog of er is een nieuwe variant van het coronavirus. Het virus geeft niemand tijd om op adem te komen. Engeland is al in lockdown. En hoe is het hier met ons gesteld in Suriname? Voedseltechnoloog Ricky Stutgard wil nog niet praten van ‘een tweede golf’. Hij ziet de ontwikkelingen als een ‘gewone’ golf en wijt de toename van het virus aan de regentijd. Van augustus tot oktober hadden we de grote droge tijd en volgens Stutgard gedijt het virus minder goed bij hoge temperaturen. “Nu we in de kleine regentijd zijn beland, zie je weer een toename.” Hij wijst ook op het feit dat 97 procent van de geïnfecteerde personen herstelt zonder medicatie. Stutgard is er ook geen voorstander van dat we steeds kijken naar de ontwikkelingen in Nederland, omdat het klimaat in Nederland verschilt met dat van Suriname. “Daar heb je nu de winter en vandaar dat de aantallen toenemen”, licht Stutgard toe. “De mensen zitten binnenshuis, de ramen en deuren zijn gesloten.”

De voedseltechnoloog heeft begrip voor de 1.5 meter regel en het op hebben van een mondkap in de winkels, maar wijst erop dat het gebruik van de  lichaamstemperatuurmeters beter gereguleerd moet worden, omdat bepaalde thermometers gemaakt zijn om voedsel en bepaalde metalen te controleren. “En die lijken precies op elkaar, en kunnen wel schadelijk zijn.” Volgens Stutgard kent niet elke winkelier dit verschil en controle is nodig.

Met de nieuwe ontwikkeling van een gemuteerd virus, ‘recombinaties’ noemt Stutgard dit verschijnsel, verwacht hij dat het virus steeds minder gevaarlijk wordt. Deze veronderstelling baseert de voedseltechnoloog op het kenmerk van eerdere onderzochte virussen. De virussen verdwijnen door mutaties uiteindelijk vanzelf. “Tot nu toe heeft men gezien dat de nieuwe variant besmettelijker is maar ze hebben niet gezien dat het schadelijker is”, aldus Stutgard.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: