Lening Oppenheimer van USD 125 miljoen was overbodig

In verband met 19 december 2020, de dag waarop in 2016 de Surinaamsche Bauxiet Maatschappij, die de naamsverandering ‘Surinam Aluminium Company’ zou ondergaan, werd opgericht, kwam de melding: “De Oppenheimer lening van US$ 125 miljoen, die Suriname is aangegaan om de Afobaka- krachtcentrale in allerijl te kunnen overnemen, was niet nodig.”

De rekening was in SRD

“Suriname had een achterstallige SRD-rekening te betalen aan Alcoa voor de levering van elektriciteit conform de overeenkomst van 1999 tussen Suralco en het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Maar de toenmalige machthebbers, die doordouwden, hebben in hun ijver om te triomferen, deze clausule over het hoofd gezien. Ze dachten bij de hand te zijn, maar waren niet zo slim als ze dachten. Suriname kwam in USD over de brug, terwijl in SRD kon worden afgerekend”, bracht de heer Aditpersad Moensi naar voren tijdens de jaarafsluiting-vergadering van Akmos, die afgelopen donderdag werd gehouden in het Cobo-gebouw aan de Nieuwe Charlesburgweg.

HD.

error: Kopiëren mag niet!