“Het bankwezen belemmert ondernemers”

Tijdens de jaarafsluiting-vergadering van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers, gehouden op donderdag 17 december, werd naar voren gebracht dat ondernemend Suriname op het moment weinig of niets aan de banken heeft.  “Het bedrijfsleven is teleurgesteld in het bankwezen en de financiële instituten, die eenzijdig te werk gaan en ondernemers in toenemende mate het leven moeilijk maken. Maar als je je eigen geld wil lichten, kan dat niet. Krediet is haast onmogelijk of onbetaalbaar. Het vertrouwen in het bankwezen is ernstig geschaad. Het zal een lange tijd duren voordat deze hersteld is.”

Banken essentieel bij het ondernemen

Eregast, gewezen Akmos-voorzitter Sham Binda, deed een duitje in het zakje: “Banken zijn essentieel bij het ondernemen. Als het bankwezen niet goed functioneert, is een positieve ontwikkeling ondenkbaar. Het was de bedoeling van het bankwezen om giraal te gaan, maar het tegenovergestelde vindt plaats. Er wordt omslachtig tewerk gegaan. Het proces om een bankrekening te openen, kan maanden in beslag nemen. Tegenwoordig handelt iedereen in contanten.”

Suriname past zich aan

De aanwezigen konden zich terugvinden in het gestelde. “Suriname past zich aan, aan de onhebbelijke financieel/economische situatie. Er wordt tegenwoordig hoofdzakelijk in contanten afgerekend. Banken trekken niet goed op met ondernemers. Ze zijn niet klantvriendelijk. De banken werken belemmerend op de mensen en de economie en worden ontweken. De mensen houden hun geld thuis waar het bij de hand is. Zaken worden contant afgehandeld.”

HD

error: Kopiëren mag niet!