Aanpassing vliegverkeer Paramaribo-Amsterdam door nieuwe coronavariant VK en Nederland

Minister Ramadhin: ‘Vluchten tussen Suriname en Nederland nader bekeken’

De mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk (VK) is ontdekt, is waarschijnlijk ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding van de nieuwe variant te voorkomen, heeft de Nederlandse regering een verbod ingesteld voor het vliegverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk. Dat is zondag om 06.00 uur ingegaan en geldt tot 1 januari.  Mogelijk gaat een en ander ook gevolgen hebben voor het vliegverkeer tussen Nederland en Suriname. In een reactie hierop bevestigt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid tegenover Dagblad Suriname dat er inderdaad geluiden en signalen zijn dat er een andere variant is ontdekt in Engeland, die niet gevaarlijker is, maar wel besmettelijker dan het huidige virus. ‘Het is een ernstige ontwikkeling en wij kijken uit naar de bevindingen van de Wereldgezondheidsorganisatie.’

‘We staan op een punt dat we geen covid willen importeren’

‘In onze kringen is het bij de deskundigen onder de aandacht gebracht, men is op de hoogte. We zullen zien of we ook indicaties hebben. Voor wat betreft de vluchten tussen Nederland en Suriname, denk ik dat we daar met een goed overwogen besluit over zouden moeten komen. Maar het is wel te verwachten dat, ook vanwege stijgingen van het aantal besmettingen in Nederland, die vluchten nader worden bekeken en zelfs is het misschien de tijd nu om na te denken over het vertragen en evalueren van het vliegverkeer tussen Nederland en Suriname. We zouden kunnen stellen dat we op een punt zijn, dat we verder geen covid willen importeren. Deze week moeten de evaluatie en besluitvorming plaatsvinden.’

De Britse mutatie van het coranavirus zou veel sneller overdraagbaar zijn dan de variant, die al rondging en is moeilijker detecteerbaar. Volgens de Britse premier, Boris Johnson, is de nieuwe variant tot 70 procent besmettelijker. Er zijn geen tekenen, die erop wijzen dat de nieuwe variant van het virus dodelijker is of minder goed te voorkomen met de nieuwe vaccins. 

België, Ierland, Italië en Israël weren inmiddels ook reizigers uit het VK. Duitsland beperkt vluchten. Het Belgische inreisverbod is zondag om middernacht ingegaan en is in eerste instantie 24 uur van kracht. Details over het Italiaanse en Israëlische inreisverbod zijn nog niet bekendgemaakt. Het Nederlands vliegverbod geldt niet voor vrachtvervoer. De regering onderzoekt de mogelijkheden voor aanvullende maatregelen tegen reizigers, die op een andere manier naar Nederland willen, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wordt er met andere EU-lidstaten gekeken naar maatregelen tegen verdere verspreiding van de nieuwe variant vanuit het Verenigd Koninkrijk. Uit een bemonstering van een casus in Nederland, begin december, is een virus met de variant zoals beschreven in het Verenigd Koninkrijk vastgesteld, meldt het kabinet. Deze bemonstering wordt verder onderzocht.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: