Brian Muntslag: ‘We zijn blij dat regering oor heeft voor vergoeding vanwege inkomstenderving door covid’

De entertainmentsector heeft zich dinsdag laten horen op diverse fronten. Het Platform ter bevordering van Entertainment, Cultuur en Kunst in Suriname (Pecs), was niet te spreken over de maandag door minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid aangekondigde nieuwe covid-19 maatregelen, die overigens sedert dinsdagavond nog eens extra zijn aangescherpt. Volgens Pecs staan die maatregelen nu haaks op de recent uitgebrachte protocollen inzake evenementen en entertainment. 


‘Gemengde gevoelens’

Een dag na al het rumoer en ophef heeft Dagblad Suriname gesproken met Brian Muntslag van Pecs. Hij blikt met in zekere zin gemengde gevoelens terug. ‘Er was eindelijk begrip vanuit de regering. Er zijn wat toezeggingen gedaan, zoals een mogelijke financiële tegemoetkoming voor personen en organisaties in de branche die de afgelopen maanden het hardst zijn getroffen door de covid-crisis. Dat is mooi, die toezegging, maar wat wij willen, is dat na normalisering de entertainmentbranche open gegooid wordt met uiteraard inachtneming van de protocollen.’

‘Maar, ondertussen weet iedereen, de maatregelen zijn weer extra aangescherpt. De sector ligt de komende weken stil. In de praktijk zullen geen events worden georganiseerd vanwege de protocollen en de covid-19 maatregelen. Een dode mus, wat dat betreft. In de huidige situatie zijn events simpelweg niet mogelijk en ik vrees dat het erger gaat worden’, zegt Muntslag.


‘Doorbraak’

Voor hem was ‘gisteren’ het meest belangrijk dat een grote doorbraak toch is behaald. ‘De toezegging dus vanuit de regering van een eventuele vergoeding voor mensen, die het meest geleden hebben. Er gaat een registratie moeten plaatsvinden van alle betrokkenen, niet alleen van de artiesten – die slechts zo’n 30 procent van de branche vormen -, maar ook van podiumbouwers, bioscoop, alle eventsbedrijven, enzovoorts.’ 

Tegemoetkoming? Maar, op welke wijze….

Maar, hoe, wie en hoeveel uiteindelijk een financiële tegemoetkoming zal ontvangen, is nu nog verre van duidelijk. Muntslag heeft wel zo zijn eigen ideeën daarover. ‘De zwaarst getroffen personen en organisaties zouden bijvoorbeeld een maandelijkse subsidie gedurende 9 maanden tegemoet kunnen zien. Showpromotors zouden vrijstelling kunnen krijgen van vermakelijkheidsbelasting. Maar het wordt een klus. In ieder geval zijn we blij dat de regering gehoor heeft gegeven aan onze wens voor een tegemoetkoming.’

De registratie zal dus niet eenvoudig zijn. Op de vraag in hoeverre artiesten werkelijk afhankelijk zijn van optredens voor hun inkomen en officieel geregistreerd staan bij bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en Fabrieken, antwoordt Muntslag: ‘De economische situatie waarin het land verkeert, speelt een grote rol’. Volgens hem heeft 70 tot 80 procent van de bevolking een of meerdere banen. ‘Het is moeilijk aan te geven wie direct afhankelijk is van zijn of haar muziek. Iedereen is afhankelijk van een tweede baan, met name artiesten in onze branche. Die branche is in Suriname niet een markt waar je rijk van wordt.’

Muntslag benadrukt dat er onder de vorige regering wel een registratie is geweest. Maar toen bleek dat er namen werden geregistreerd die niets met de branche te maken hebben. Muntslag stelt dat een nieuwe registratie mogelijk zou moeten plaatsvinden in samenspraak met bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en Fabrieken en het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

De artiest Damaru heeft collega’s opgeroepen via social media om dinsdagochtend aanwezig te zijn bij het protest van de entertainmentsector bij TBL Cinemas tegen  de aangekondigde covid-19 maatregelen en de op de sector gerichte protocollen. Maar eind maart zei hij nog: ‘De enige manier om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is om thuis te blijven. Mensen ga niet op straat, blijf thuis’.

PK

error: Kopiëren mag niet!