SRD 10.000 voor shuntoperatie zorgt voor frustratie bij nieuwe dialysepatiënten

Nierdialysepatiënten zitten volgens NDP-parlementariër Ann Sadi met de handen in het haar, omdat personen die voor de eerste keer moeten dialyseren bijna SRD 10.000 moeten betalen voor het plaatsen van een shunt, de verbinding tussen een slagader en een ader. Deze verbinding wordt gemaakt tijdens een operatie. De shunt wordt meestal geplaatst in de boven of onderarm. “Het zijn patiënten die jarenlang bij het SZF zijn verzekerd en nu met zulke zaken zijn geconfronteerd. U begrijpt dat dit dan heel wat frustraties met zich meebrengt”, aldus Sadi dinsdag tijdens de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Een ander probleem dat zich volgens de volksvertegenwoordiger ook voordoet, is dat personen die vanaf de geboorte diabeet zijn, geen ontheffingen meer krijgen vanuit het Staatsziekenfonds (SZF). Ook bij het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting kan deze groep niet geholpen worden. “Een kind van 4 jaar die de rest van zijn leven insuline moet gebruiken en daarvoor dan nu niet meer kan worden betaald, hoe gaat het dan verder met deze patiënten?”, aldus een zeer verontruste Sadi.

FR

error: Kopiëren mag niet!