Geweld tegen mannen of mannenmishandeling

Geweld tegen mannen of mannenmishandeling komt overal voor. In alle lagen van de bevolking. Bij arme en rijke mensen. In heteroseksuele en homoseksuele relaties, maar er wordt niet vaak over gesproken. Het kan geestelijk en lichamelijke mishandeling zijn. Enkele burgers geven tijdens een gesprek aan dat zij het wel mee hebben gemaakt, maar niet durven om het door te geven of over te praten. Twee psychologen gaven tijdens een gesprek aan dat niet alleen vrouwen slachtoffers kunnen zijn van mishandeling, maar ook mannen. Het is minder bekend, omdat de schaamte bij mannen groot kan zijn. Ze worden ook niet serieus genomen, vooral als de minshandeling gepleegd is door een vrouw. De mannen die mishandeld worden, durven daardoor geen hulp te zoeken. Er is weinig sprake van lichamelijke mishandeling, maar vaker geestelijke mishandeling. De lichamelijke mishandeling loopt in de meeste gevallen ook verkeerd af.  De geestelijke mishandeling schaadt je voor je hele leven. Het laat net als bij de vrouwen ook een angst achter bij de mannen, benadrukt psycholoog Els Knoppe.

Men denkt vaak dat mannen mishandeld worden door mannen, maar er zijn ook vrouwen die mannen mishandelen, zegt een burger. “Ik werd geestelijk mishandeld en bedreigd, het ging altijd over geld. Ik sprak met mijn familie erover, maar die namen mij niet serieus. Ik werd uitgelachen en er werd gezegd dat ik dan geen man ben. Maar moet je eerst slaan, ruw praten en pijn doen voor je als man gezien wordt”, vraagt de burger zich af. “Nee hoor, dat is het niet. Ik als man wil altijd het beste van maken en zie ruzie niet als oplossing”, benadrukt de burger.  Het is misschien de reden dat men vaak over mij heen loopt, maar ik doe niet aan geweld. Ik ben wel getraumatiseerd na die relatie, het waren negen lange jaren. Uiteindelijk ga je moeten loslaten om verder te gaan en niet eenieder over een kam scheren.”   

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: