Solidariteitsheffing? Haal geld bij de goud- en houtsector

De regering wil een solidariteitsheffing van 10% gaan invoeren voor mensen die meer dan SRD 150.000 op jaarbasis verdienen. Dat acht de regering nodig om de forse schulden af te lossen en het begrotingstekort terug te brengen. Maar is dit gerechtvaardigd, wat zou eventueel anders gedaan moeten worden? Een vraag die Dagblad Suriname op haar Facebookpagina heeft gesteld voor haar lezers en volgers. Diverse mensen staan niet te springen om een solidariteitsheffing. Zij zien liever dat de regering inkomsten genereert uit de goud- en houtsector en dan met name de kleinschalige goudwinning. Uit een poll op de website van Dagblad Suriname blijkt ook 78 procent van de uitgebrachte stemmen (856) geen probleem heeft met een solidariteitsheffing. Slechts 22 procent vindt zo’n heffing niet gerechtvaardigd. Uit de ontvangen reacties is hieronder een willekeurig aantal reacties opgenomen. 

Sushma: ‘Dubbel salaris afschaffen. Ex-ministers, enzovoorts geen salaris. Teveel dienstauto’s onder de kosten van de staat. Er is steeds een groepje mensen dat van alles profiteert. De rest wordt de dupe van alles. Elke minister, elke districtscommissaris en noem maar op, moet met eigen vervoer naar het werk en eigen benzine bekostigen. Net hoe wij kleine mensen dat moeten doen.’

‘Zoek geld waar geld te vinden is’

Paricia: ‘We hebben de vorige regeerders weggestemd, omdat er onder andere beloofd was dat het geld teruggehaald zou worden bij de daders.

1. Belofte maakt schuld.

2. Dan zullen we weer eens weg moeten stemmen. 

Emmers goud worden gewonnen, dragen deze gasten belasting af? Honderden bomen worden omgehakt en weggedragen, hoeveel winst ontvangt de staat uit deze sector? Zoek geld waar geld te vinden is.’

William: ‘Dit was reeds eerder aangekondigd en ik snap niet waarom dat nog niet is doorgevoerd. Het bedrag waarop die toeslag van kracht zou zijn, is SRD 12.500 per maand. Hoeveel verwacht de regering hiermee binnen te halen en hoe zal de berekening geschieden voor de ‘illegale’ goudzoekers en de houtexporteurs, die de belasting ontduiken? Laat de regering beginnen en dan zullen we zien in hoeverre het de nood helpt verlichten!’

Wouter: ‘De grens mag wel iets hoger. SRD 150.000 komt grofweg neer op € 800 per maand. Dat is volgens mij meer de hogere middenklasse in plaats van de echte rijken die je dan ‘pakt’.’

Rish vindt het op zich een heel goed idee, ‘maar dat is niet alles’. ‘Als de regering belasting wil genereren, dan moet zij controle gaan opvoeren in de hout- en goudsector waar we aan miljoenen verlies lijden door de illegale houtkap en goudwinning.’

‘Beginnen met dubbele functies weg te halen’

Jaanu: ‘Beginnen met dubbele functies weg te halen. Mensen met meer dan een functie weghalen. Begin bij de First Lady. Ex-ministers’ gelden allemaal vanaf 1975 stopzetten. Meesten krijgen toch hun pensioen. Ex-DNA-leden hetzelfde. Mensen die met pensioen moeten, niet verlengen, wie dat ook moge zijn, naar huis gaan, plaats maken voor de jongeren die op een baan wachten.’

Margin: ‘Grof berekend per maand is dat SRD 12.500. Vooruitstrevend voor elke werknemer om te gaan sparen, maar dan is dit onkan. Ik verdien het niet en heb recht ook mijn zegje te doen bika mi sab fa we firi. Evalueer waar het anders kan, dan pas kijken naar andere uitwegen. Begin bij de hogere in plaats van de lage klasse. De grote neiging van de overheid is snel te stappen naar de burgers toe. Hoe kun je als regeerders beter gaan budgetteren met wat er nu is en minimaliseren van uitgaven. We waka suku a gemakkelijk pasi nomo…’

‘Waarom wordt er van overheidswege niet bezuinigd?’

Gracia: ‘Ik denk dat de regering even moet nagaan of dit realistisch is. Weet men wel hoeveel er tegenwoordig nodig is om te overleven? Waarom wordt er van overheidswege niet bezuinigd? Bijvoorbeeld geen volgauto’s? Zo gevaarlijk is Suriname nu ook weer niet.’

Ernst: ‘De regering zoekt de weg van de minste weerstand, terwijl met een klein beetje meer moeite zij veel meer inkomen kan genereren en wel door het invoeren van de BTW. Eenieder betaalt dan belasting. Niet alleen de loontrekker!’

Patrick: ‘Rechtvaardig, maar dan moeten ze ook wetgeving aanpassen om af te komen van spookambtenaren.’

Jayanti: ‘Laat ze beginnen de wetten te wijzigen, zodat gewezen functionarissen pas op hun 60e een pensioen krijgen. Waarom wordt niet hieraan gewerkt? De normale ambtenaar krijgt pensioen op zijn/haar pensioengerechtigde leeftijd en bovengenoemde groep rooft dit land plat. Wat hebben ze van Suriname gemaakt dat ze nog zoveel moeten ontvangen? Geldt voor alle gewezen functionarissen.’

Chukwemeka: ‘In elk land zijn het de burgers die betalen. Je komt er nooit onderuit…..het geld moet ergens vandaan komen. Niet leuk maar tis niet anders, dus Suriname wordt op dat gebied niet uniek. Surinamers houden zicht te stevig vast aan beloftes, ook al weten ze dat ze niet te realiseren zijn. Oplossingen hebben ze ook niet….of anders hebben ze onmogelijke oplossingen…..mijn mening.’

‘Ga dat geld zoeken bij andere sectoren, goudsector, houtsector’

Jane: ‘Wat is dit nu weer? Ga dat geld zoeken bij andere sectoren. Goudsector, houtsector. Ik begrijp de aanpak helemaal niet hoor. Weer moet het volk de dupe worden. Ik hoorde gisteren nog van een olievondst en zoveel kilo’s goud. Waar gaat de opbrengst hiervan naartoe?’

Ronald: ‘Mensen in Suriname die boven dat bedrag verdienen, zijn echt een handjevol, het is echt niet het volk dat velen beweren, maar de uitbuiters van het volk, de kapitalisten die de mazen van het systeem gebruiken om geld te maken, de mensen die hun geld zogenaamd in stichtingen stoppen om belasting te ontduiken, en de mensen die goedkoop buitenlands arbeid aantrekken en het eigen volk droog laten hangen. Trouwens, wat doen ze net zoveel geld? Vuurwerk mee kopen, en zuipen en luxegoederen, dat is echt ‘niet het volk hoor’. Ik zou zeggen, regering: Go for it.’

Orpheo: ‘De regering wil niet. Ze zeggen het gewoon. Begin de scalians stop te zetten en de houtkap, want daar zijn onder andere de woeker onbelastbare inkomens, die op andermans schouders worden gemaakt. O ja, dat lukt niet want er zijn grote belangen die spelen.’

Carlo: ‘Luku noh, betaal die ministers en directeuren van parastatale bedrijven. Ga naar de goudvelden, houtconcessies. Er is genoeg beveiliging. Ga met het Regionaal Bijstands Team en militairen…. 500.000 sma deh in Sranan kondre tog we pina. We set wallo rotzooie.’

‘Een land als Suriname zou fors in toeristen moeten investeren’

Hanne stelt in haar reactie: ‘een land als Suriname zou fors in toeristen moeten investeren’. ‘Zodra Covid-19 voorbij is, moet het land er alles aan doen om toeristen aan te trekken, ze kunnen helpen de economie weer op te bouwen, maar het vereist veel, zoveel mogelijk van de oude cultuur behouden, dat is wat toeristen willen ervaren en zien.’

Soerin: ‘Laat de regering het gaan zoeken bij de mijnbouwsector in het binnenland en de degene het geld hebben gestolen, ze moet niet aan ons zweetgeld komen. Wij hebben niet 12 inkomens, we werken hard voor ons geld hoewel het nu echt hard is om brood op tafel te leggen.’

Koemarie: ‘Waarom wordt belastingheffing voor goudzoekers, hout concessiehouders, vissers met trawlers et cetera niet fors verhoogd? Waarom moet steeds het volk ervoor betalen?’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: