Cubanen uit vele Latijns-Amerikaanse landen in karavanen op weg naar VS

El Nuevo Herald: ‘Duizenden Cubanen op weg naar zuidgrens VS, ook vanuit Suriname’

Volgens een artikel in de krant El Nuevo Herald (Miami, Florida) van woensdag (https://www.elnuevoherald.com/noticias/mundo/america-latina/cuba-es/article247669775.html) hebben duizenden Cubanen in Latijns-Amerika zich gevoegd bij karavanen van migranten, die op weg zijn naar de zuidgrens van de Verenigde Staten (VS) om politiek asiel aan te vragen, zo vertelden Cubanen in Latijns-Amerika aan de krant. In het artikel een foto van de groep Cubanen in tentjes te Southdrain.

Van Guyana tot Paraguay en Chili plaatsen Cubaanse migranten berichtjes op sociale netwerken om zich aan te sluiten bij de karavanen, die aldus El Nuevo Herald al tot problemen hebben geleid in Suriname door de sluiting van de grens vanwege de Covid-19 pandemie. ‘Ik kwam naar Suriname 3 jaar geleden met mijn 2 kinderen en mijn echtgenoot. Ik verliet Cuba om aan de ellende te ontsnappen, maar we zitten hier nu in eenzelfde situatie. Zonder werk en zonder steun, wonend in een buurt met drugs en geweld’, aldus Janet Figueroa, een van de mensen in de karavaan in Suriname, tegenover El Nuevo Herald. 

Suriname als Guyana laat Cubanen toe en de afgelopen jaren zijn beide landen springplanken geworden voor migranten naar de VS en andere landen met grote Cubaanse gemeenschappen, zoals Chili en Uruguay.

Figueroa (36) reist met haar man en 2 kinderen. Ze vraagt de Guyanese regering toestemming om verder te reizen ‘op zoek naar de American dream’. ‘We willen niemand pijn doen. We willen slechts naar de VS om ons te voegen bij familieleden.’ Verschillende familieleden in Miami hebben beloofd haar familie te helpen als het ze lukt om te voldoen aan de strenge voorwaarden bij de asielaanvragen aan de zuidelijke grens van de VS. 

Inmiddels verslechtert de situatie van de Cubanen te Southdrain met de dag, mede door de regenval de afgelopen dagen. Ook verschijnen er meer en meer, onbevestigde, berichten over Cubanen die van alles ondernemen om aan eten te komen. Zo zouden enkele Cubanen uit de groep een loslopend kalf hebben geslacht en meer dan 14 trossen bananen hebben gestolen te Southdrain. 

Onduidelijkheid                                                                                          

Nog steeds is niet duidelijk wat de Surinaamse autoriteiten (gaan) ondernemen om een nog groter probleem te Southdrain te voorkomen. Guyana zal de groep niet toelaten. Daarenboven is de grens nog gesloten vanwege de covid-19 pandemie. Onder de Cubanen zouden zo’n 160 personen een illegale status hebben. Zij zouden dus feitelijk moeten worden opgepakt en het land worden uitgezet. Of, en zo ja, wanneer dat eventueel gaat gebeuren, is ook nog onbekend.                                          

Maar, de groep tracht de regering ondertussen op allerlei manieren onder druk te zetten om ervoor te zorgen dat ze kunnen vertrekken. De Cubanen zouden nog steeds door de autoriteiten geleverde producten weigeren, er is gedreigd met zelfdoding, strafbare feiten worden gepleegd en in de groep zouden zich baby’s en zwangere vrouwen bevinden. Honderden Cubanen hebben donderdag overigens alle scherpe voorwerpen en wapens ingeleverd op verzoek van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR). De situatie van de Cubanen lijkt uitzichtloos.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: