Roy Bhikharie: “Zonder productiviteitsonderzoek tariefaanpassing EBS en SWM kan je ongezien en ongestraft verder stelen”

Zodra 2021 haar intrede doet zal eenieder dieper in hun portemonnee moeten tasten voor wat betreft de nutsvoorzieningen. Alhoewel de nieuwe tarieven niet officieel zijn, wordt uitgegaan van een verhoging van 200%. De PVP-leider Roy Bhikharie vraagt zich af op grond waarvan de nieuwe tarieven berekend zijn. In gesprek met Dagblad Suriname accentueert hij dat zonder een gedegen productiviteitsonderzoek naar de tariefaanpassing het ongezien en ongestraft stelen gecontinueerd zal worden, wat neerkomt op dweilen met de kraan open. De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft onlangs meegedeeld dat er een nationale aanpak moet komen voor het IMF-plan, veel wordt namelijk nog steeds binnenshuis besloten, terwijl het betrekking heeft op de totale samenleving. De fikse verhoging van de nutsvoorzieningen is een onderdeel van het IMF-plan.

Draagvlak is cruciaal

Het IMF heeft in het verleden voor veel opschudding gezorgd, daar dit internationaal monetair fonds uitsluitend de terugbetaling centraal stelt. Dit is waarom er een full stop is gezet achter de subsidies. Echter, het IMF bemoeit zich niet met de werking van de instituten, onderstreept Bhikharie. In geval van de verhoging van de nutsvoorzieningen stelt hij dat IMF geen rol speelt bij de hoogte van de tarieven. En daarom is het belangrijk dat er draagvlak gecreëerd wordt voor het IMF-plan. “Als je ziek bent en de dokter legt je niet uit welke medicijnen of operatie nodig zijn, en je geeft geen instemming, hoe ga je beter worden? Hoe ga je voorbereid zijn? Dus draagvlak is nodig. Draagvlak is een mooi woord voor begrip en ondersteuning. Hoe kan je zonder begrip ondersteuning geven?” Eén van de factoren die essentieel zijn bij een nationale aanpak is dat eenieder evenveel moet inleveren, ook personen in de top. Hoe het met dit aspect thans gesteld is, is onduidelijk.

Aanpak regering getuigt niet van goed bestuur

Bhikharie wijst erop dat de resultaten uit het rapport van Jacob Consultancy weergeven dat de subsidies aan EBS niets met de kostprijs te maken had, wat dus betekent dat het meer bestemd was voor de leveranciers en verspilling. ‘Onder het mom van subsidie heeft verspilling plaatsgevonden. De subsidie was bestemd voor het in stand houden van allerlei soorten van corruptieve praktijken. Het is geen subsidie, maar bedrog.” Bij subsidie gaat het erom het volk tegemoet te komen en diensten betaalbaar en beschikbaar te houden voor het volk. “Men gaat zomaar tarieven verhogen. De aanpak van deze regering getuigt niet van goed bestuur.”

Eerst diefstal en verspilling aanpakken

“Eigenlijk is die subsidie weggegooid geld. Dan hoe komt men ineens met een verhoging van 200%? Zonder een productiviteitsonderzoek naar de tariefaanpassing betekent het dat je ongezien en ongestraft verder kan stelen. Alles gebeurt met names & faces, het principe van recht voor één, recht voor allen geldt niet.” Bhikharie benadrukt dat zolang dit zo blijft, duurzaam herstel zal uitblijven; alle vormen van diefstal en verspilling moeten eerst aangepakt worden bij alle overheidsorganisaties, wil men enige vorm van herstel zien. Dat moet de hoogste prioriteit zijn, anders heeft het geen zin.”

error: Kopiëren mag niet!