De burger vindt: ‘Inenten met anti-Covid-vaccin? Nee hoor, ik ben geen proefkonijn’

Burger is huiverig om zich te laten inenten zodra een vaccin voorhanden is


Suriname verwacht begin 2021 ook te kunnen starten met het inenten van een anti-Covid-vaccin bij een paar groepen mensen in de samenleving. Maar, gaat de burger zich wel laten inenten indien hij of zij hiervoor zou worden opgeroepen? Die vraag stelde Dagblad Suriname op haar Facebook-pagina. Uit de vele reacties blijkt overduidelijk dat de burger geen proefkonijn wil zijn en liever ziet dat eerst mensen binnen de regering ingeënt worden. Men vreest vooral voor bijwerkingen. Enkele willekeurig gekozen reacties zijn hieronder te lezen.

Licenta: ‘We zijn geen proefkonijn.’

Hans: ‘Maar, velen hier laten zich wel vaccineren, als de hoge heren het zich ook hebben laten doen en niet ineens 3 ogen en 4 handen hebben gekregen.’


Kayleigh: ‘Net als hoe ‘Chan family and friends’ voorkeur geeft, laten hun eerst de voorkeur krijgen. Vooral Melissa als eerste, ze heeft 8 functies, zij heeft het eerder nodig want ze werkt hard, succes maar.’

Faith: ‘Hopelijk wordt het niet verplicht als reisdocument, dus dat je zonder bewijs van inenting niet een ander land binnen mag komen. Dan gaat men als het ware verplicht zijn het te nemen of nooit meer op reis.’

Katim: ‘Ze nemen ons als proefkonijn, dat willen ze doen toch. Echt verschrikkelijk.’

‘Mensen die zich niet laten inenten, zullen buitengesloten worden’

Linda: ‘Ik zal niet voor in de rij staan. Eerst de kat uit de boom kijken. Ze kunnen je niks verplichten, maar je zal zien, mensen die zich niet laten inenten zullen buitengesloten worden in vele dingen. Dus ik wacht het af.’


Sarda: ‘Ze moeten in Suriname nog wachten. We moeten even nog de kat uit de boom kijken. Eerst in de andere landen vaccineren, waar er vele honderden besmettingen zijn. Wij in Su moeten zorgen dat besmettingen minder worden en vooral de grenzen beter bewaken…’

Maria: ‘Men gelooft in de stomme praatjes van een chip, die in je lichaam wordt geplaatst. Allemaal stomme verhalen. Lichtgelovige mensen. Ik zal dat prikje wel nemen.’


Brenda schrijft dat deze week in de VS is bekendgemaakt ‘dat er al mensen zijn die allergisch zijn ertegen. Maar goed dat was te verwachten, want er zijn altijd mensen die allergisch zijn voor een bepaald medicijn.’

Lilie: ‘Laten de mensen die het laten halen zichzelf eerst inenten, want wij zijn geen proefkonijn.’


Romeo: ‘Waarom zoveel twijfel. Als het door de WHO is goedgekeurd en als het zo ver is, begin eerst bij de frontlinie.’

Tedjai: ‘Geen inenting voor mij en fam. No way. We zijn geen proefkonijnen.’

Urmie: ‘Laat de top van het land zich eerst inenten. Indien er geen complicaties zijn, mag het volk volgen. We zijn geen proefkonijnen.’

Evy: ‘Nee hoor, na alle negatieve berichten in de media. Laten zij hun zelf testen.’


Jane: ‘Nee bedankt. Want men denkt dat wij Surinamers dom zijn.

Wie wil mag gaan.’


Renaldo zou zich wel laten inenten. ‘Jawel, ik zou wel ervoor gaan.’


Ashok daarentegen doet een oproep: ‘Mensen, ga niet aub. Heeft bijwerking.’


Vanessa: ‘Neee….., ik laat me niet vaccineren en niemand komt aan mijn kids hun lijf. Eenmaal deze regering zich niet druk maakt met niets in het land. Dokterskaarten worden ingetrokken, prijzen zijn torenhoog, eten is zo duur geworden. Waarom maak je je nu dan wel druk om mensen te vaccineren?’

Suri: ‘Prima, geen inenting! Maar, houd je aan de Covid-19 maatregelen! Word je ziek, vraag niet om hulp! Ik ga wel!’


‘Laat jouw lichaam voor je vechten tegen dit virus’

Echevaria: ‘Absoluut niet! Vaccin is niet eens behoorlijk getest en dan wil men nu de gehele mensheid als proefkonijn gebruiken. Het vaccin zal meer doden veroorzaken dan dit virus. Mensen boost je immuunsysteem ook wanneer je niet ziek bent. Laat het jouw missie zijn om gezond te eten en drinken. Laat jouw lichaam voor je vechten tegen dit virus. Die kan het beter dan elke vaccinatie die ze ooit geïntroduceerd hebben!’


Pravina: ‘Nee is het antwoord. Dagelijks heb je nieuws over andere landen waar men het vaccin al heeft gehad. Als u leest wat voor consequenties/bijwerkingen het geeft, dan zou Dagblad Suriname ons deze vraag niet meer stellen. Wij zijn geen proefkonijnen.’

Anne: ‘Voor mij voorlopig geen vaccin. De bijwerkingen zijn onbekend. Dokters schuilen in hun kamers. Ik heb al een jaar geen enkele dokter bezocht of gezien. Ik zal me zoals nu aan de Covid-regels houden.’

Viresh: ‘Mensen: laat je goed informeren over het vaccin. Ik hoor de gekste opmerkingen, dat je eraan dood gaat of wat dan ook. Lees nieuws op betrouwbare kanalen en niet op rommelsites, zoals Facebook of YouTube.’

‘Ik vertrouw op de wetenschap en op de rigiditeit van testfasen’

Ronald: ‘Ik zal het nemen. Ik vertrouw op de wetenschap en op de rigiditeit van de testfasen die niet alleen dit vaccin moet doorstaan, maar allemaal. Waarom zou ik dit vaccin wantrouwen als alle andere vaccins werken? Sommige vaccins blijken inderdaad bijwerkingen te hebben gehad bij sommige mensen. Dat heb je bijna bij alle medicijnen, het is niets nieuws. Maar, je hoort mensen niet zeggen dat ze gaan stoppen met medicatie toch, want ze weten dat het alternatief is dat ze doodgaan. Niemand dwingt je.’

Ivonne: ‘Voor mij voorlopig geen vaccin, zolang de echte bijwerkingen onbekend zijn. Ook in verband met mijn allergieën.’

Sanjay: ‘Nooit! Ik draag liever mijn mond/neusbedekking…is veiliger.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: