Vids blikt terug op 2020: “Onstuimig jaar”

“2020 was voor de inheemsen onstuimig en met moeilijke tijden”, merkt Theo Jubitana op namens de Vereniging Inheemse Dorpshoofden Suriname (Vids). Vanaf maart was het moeilijk en het sterftecijfer onder inheemsen betref 25 procent vanwege covid 19. Het heeft ons verontrust. Jubitana noemt ook de wisseling van de regering als een opmerkelijk moment in 2020. “De nieuwe regering heeft ons ondertussen benaderd en we hopen dat die ontwikkeling doorzet.”

De Vids kijkt ernaar uit dat de beloften ten aanzien van grondenrechten en beleid worden waargemaakt. Jubitana staat stil bij het feit dat de kapitein van Matta het leven liet. Hij noemt ook de ontwikkeling dat dit jaar vaak tegen de traditionele gezagsdragers in opstand werd gekomen. “De zaak in Matta is een dieptepunt. Desondanks zijn we positief en hebben wij goede hoop dat onze grondenrechten worden geregeld. Wij hebben goede hoop dat in 2021 de wet wordt behandeld en aangenomen”, aldus de voorzitter van de Vids.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: