Scalians mogelijk nog steeds aan het goudwinnen op de rivieren, kreken en het stuwmeer

De scalians op het stuwmeer en de rivieren en kreken zijn mogelijk nog steeds aan het werk en dus niet gestopt met goudwinnen. De autoriteiten hadden in oktober en november aangekondigd dat de scalians een halt zou worden toegeroepen. Dat lijkt vooralsnog niet te zijn gebeurd. Vicepresident Ronnie Brunswijk gaf medio oktober aan dat scalians, die actief zijn op de Marowijnerivier, tegen eind oktober hun activiteiten moesten stoppen. Er waren in oktober zo’n 40 scalians aan het werk op de rivier.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, zei afgelopen maand, dat de eigenaren van scalians enkele weken de tijd kregen om hun ‘activiteiten af te bouwen’. Hij heeft zelfs aanmaningen overhandigd aan diverse scalianhouders.  

Het is algemeen bekend dat die drijvende goudfabrieken het milieu verontreinigen, de bodem van rivieren en kreken omwoelen en overlast veroorzaken voor gemeenschappen in het binnenland. Sinds enige tijd zijn ze ook actief aan de oevers van rivieren, met alle gevolgen van dien voor de oevers. 

Zowel minister Abiamofo als enkele assembleeleden van de Commissie Natuurlijke Hulpbronnen waren niet bereikbaar voor een reactie. Dagblad Suriname had hen gevraagd of de werkzaamheden van de scalians nu werkelijk zijn beëindigd. De al vele jaren voortslepende saga rond de scalians wordt ongetwijfeld vervolgd.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: