Personeel Nimos wil hogere koers voor salaris

Salarisperikelen hebben ertoe geleid dat het personeel van het Nationaal Instituut Milieu Ontwikkeling Suriname (Nimos) dinsdag het werk heeft neergelegd. Dino Souprayen, voorzitter van de Bond van Personeel in dienst van het Nimos, is dinsdag met het personeel in actie gegaan, omdat de tegenwaarde van het loon in USD niet op de huidige koers is afgestemd. De tegenwaarde van hun salarissen wordt momenteel op een lagere waarde, onder de SRD 5, voor een USD vastgesteld. “Dit zorgt voor veel wrijving en ongerief”, zegt de voorzitter van de bond, die ook aangeeft dat op dit moment vanuit bedrijfszijde de juiste oplossing nog ontbreekt. De mensen willen een waardering die in de buurt is van de koers van SRD 14 voor een U$D. Volgens Souprayen heeft het bedrijf medegedeeld dat er momenteel geen geld is. “Vanaf 2016 zitten de mensen op deze lage koers en dat terwijl ook hun secundaire arbeidsvoorwaarden niet optimaal zijn. Alles betalen ze bijna zelf.”

De bondsvoorzitter concludeert dat het moeilijk wordt voor de mensen om te overleven, vanwege de blijvende stijging van alle kosten. “We zoeken naar een koers waar iedereen tevreden mee is. De mensen hebben na een paar keer vragen en praten ervoor gekozen om in actie te gaan vandaag.” Een voorstel van de milieuorganisatie om de waardering te stellen op SRD 7 voor een USD is door het personeel afgeslagen, merkt Souprayen op. “Zij verwijzen naar de huidige koersontwikkeling.” Souprayen stelt dat de rol van het Nimos niet onderschat moet worden. Als Nimos staakt, dan kost dat het land veel geld omdat de mensen die de olieboringen doen dan niet kunnen werken. “Als milieuwaakhond moeten wij alle aspecten van het milieu bewaken en beschermen en dit kan ook de offshore olieboringen treffen, omdat de bedrijven die moeten boren eerst een goedkeuring van hun milieusysteem nodig hebben van het Nimos”, aldus Souprayen.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: