Defensie lanceert meldpunt tegen molest

Gisteren heeft het ministerie van Defensie een meldpunt tegen molest op de werkvloer gelanceerd. Defensieminister Krishna Mathoera, minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken,  bevelhebber kolonel Robert Kartodikromo van het Nationaal Leger en de legerleiding waren allen aanwezig bij de gelegenheid. De minister van Defensie stelde dat zij bij haar aantreden geconfronteerd werd met klachten over molest op de werkvloer. Het gaat om verschillende vormen van molest, zowel verbaal als fysiek.

De bewindsvrouw stelde dat dit een probleem is wereldwijd, alsook in Suriname. De oorzaken kunnen verschillend zijn. Het lijkt soms onschuldig en komt voor bij de overheid, particulieren en kan ook bij Defensie zo zijn. “Laten wij het zwijgen doorbreken”, zei minister Mathoera. Het beleid zal erop gericht zijn om dit tot het verleden te laten behoren. “Samen kunnen wij het voorkomen. Er worden structurele stappen ondernomen, waaronder wet- en regelgeving, bewustwording en een klachtencentrum. Als we 1 persoon al helpen, kunnen we zeggen dat wij iets hebben gedaan. Er zullen dan ook meerdere gaan volgen. Na een jaar hopen wij dat het tot het verleden zal gaan behoren. Niet meer bij de marine, de MP, luchtmacht en landmacht.”

Minister Mathoera stelde dat de vertrouwenspersonen met zorg zijn geselecteerd. Afhankelijk van de klacht zullen stappen genomen worden. We zullen de klachten aanhoren en afhankelijk van de ernst van de klacht zal bijvoorbeeld een waarschuwing of overplaatsing plaatsvinden. Het kan ook dat de MP erbij komt of dat het zo ernstig is dat het Openbaar Ministerie bij komt kijken. Minister Mathoera gaf aan dat er een nieuw beleidsplan wordt ontwikkeld. Daarbij is aandacht voor medewerkers een prioriteit. Mensen moeten met plezier naar het werk kunnen komen en het werk kunnen doen. De Defensieminister bedankte tenslotte alle stakeholders. Samen met collegaminister Kuldipsingh deed zij de opening van de ruimte waar het meldpunt gehuisvest zal worden. Minister Mathoera onthulde ook een poster tegen molest. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: